Ako si užiť splitboarding ešte viac?

Poradňa - splitboard

8. decembra 2020 | 0 komentárov

Sloboda, súzvuk s prírodou, sebestačnosť a radosť z vlastného výkonu. Tieto pocity určite patria k dôvodom, prečo má splitboarding čím ďalej viac priaznivcov. Chceš svoje skills na rozpolenej doske posunúť ďalej? Tak čítaj.

Kúzlo splitboardingu

Ešte nechápeš, čo na tom tí splitboardisti vidia? Tak si predstav jasné nebo, horský vzduch a trblietajúci sa sneh. Máš? Ešte pridaj dych vyrážajúcu panorámu, ľudoprázdnu prírodu a nedotknutý prašan všade okolo. To všetko je v tej chvíli len tvoje. Vystúpaš hore, zložíš board a pustíš to z kopca dole. Ticho plávaš prašanom, kde ešte nikto nezanechal ani stopu a máš z toho husiu kožu. Tento zážitok ti iný šport nedá.

Ale ako to už býva, bez určitých schopností to nepôjde. Tu je pár tipov, ako sa na splitboarde zlepšiť:

Zase tá bezpečnosť: Podrobne plánuj a nepodceň riziká

So všetkou tou slobodou sa nevyhnutne spája tiež zodpovednosť, ktorú máš za svoje zdravie aj za celú partiu. Na čo by si nemal nikdy zabudnúť?

  • Než prvýkrát vyrazíš, prihlás sa na lavínový kurz a nauč sa prvú pomoc! Ak tieto veci ešte nevieš, musíš to bezpodmienečne napraviť. V horách ide o život a bez znalostí lavínovej bezpečnosti by si v zime nemal mimo zjazdovky vôbec vyrážať.
  • Pred každým split tripom musíš mať plán. Či už vyrážaš len za humná alebo na viacdennú cestu, vždy starostlivo preštuduj predpoveď počasia a lavínovú situáciu. Podľa toho plánuj trasu, časový harmonogram, oblečenie a vybavenie.
  • Spýtaj sa miestnych. Tí majú väčšinou najlepšie znalosti podmienok v danej lokalite a niekedy ti dokážu povedať aj viac ako tá najlepšia aplikácia.
  • Nikdy nechoď sám!

Čo si vziať so sebou

Výbava na split je predsa len trochu objemnejšia ako pri jazde v rezorte, a tak sa určite hodí postrážiť si zoznam nevyhnutností:

  • Lavínovú trojku vyhľadávač, lopatu a sondu nesmieš nikdy zabudnúť. Samozrejmosťou je pred cestou skontrolovať funkciu vybavenia vrátane batérie vo vyhľadávači.
  • Ak výbavu doplníš o lavínový batoh s airbagom, zvýšiš svoje šance, keď sa to odtrhne a dôjde na najhoršie. Ak je to na teba veľmi veľká investícia, rozhodne si kúp aspoň dobre vybavený freeride batoh.
  • Šliapanie nepôjde bez stúpacích pásov a teleskopických palíc, to sa vie.
  • K nevyhnutnej výbave patria aj snowboardové okuliare a prípadne aj slnečné okuliare a opaľovací krém.
  • Voda a desiata – energetická tyčinka rozhodne príde vhod rovnako ako termoska alebo fľaška.
  • Mapa a kompas. Pre prípad zlyhania batérie v smartphone sa hodia pomôcky zo starej školy.
  • Oblečenie navyše. Vrstva, ktorú pridáš pod bundu, je dôležitá pre prípad náhleho ochladenia. V horách bežná vec. Stačí keď zájde slnko alebo to pošleš dole a už potrebuješ silnejšiu izoláciu, než keď na teba praží cestou nahor.
  • Náhradné rukavice. S mokrými rukami to nie je nič príjemné.
  • Lekárnička, bivakovací spací vak a hrejivá prikrývka sa v prípade núdze môžu hodiť.
  • Náradie a náhradné diely. Aj najlepšia výbava môže zlyhať a v horách sa tieto veci pomerne ťažko zháňajú.

Uži si výstup rovnako ako zjazd

Cesta hore málokomu príde tak zábavná ako drop smerom do údolia. Šliapanie stojí veľa síl a zo začiatku to môže byť niekedy aj celkom otrava. Ale stačí vydržať, trénovať a začneš v tom vidieť tú nádheru. V tomto predsa kúzlo splitu spočíva, vydrieť si tú príležitosť ku zjazdu, byť blízko prírode, užívať si pokoj, dýchať, vyčistiť si hlavu. Každý si tam nájde to svoje.

Vyber si cestu nahor

Plánovanie výstupu je rovnako dôležité ako voľba trasy zjazdu. Vyberaj čo možno najmiernejšie stúpanie, ideálne medzi 10 a 15°, čím dosiahneš najefektívnejšie využitie svojich síl. Pri prudšom výstupe nezabudni preniesť váhu dozadu a použiť risery na pätách.

Neustále sleduj terén a vyhodnocuj lavínové riziko! Bezmyšlienkovite sa držať v stopách iných splitboardistov nemusí byť vždy ten najlepší nápad, takže ver svojim znalostiam a intuícii. Vrátiť sa nie je zbabelosť, ale známka sily a zodpovednosti.

Hladké prechody

Prechod medzi stúpacím a zjazdovým režimom môže byť zo začiatku dosť oriešok. Čo s tým? Nezostáva než trénovať. Najskôr si prestavanie splitu dôkladne vyskúšaj na rovnom podklade a za dobrých podmienok, aby si nebol prekvapený, až tento úkon budeš musieť zvládnuť na kopci, v zložitom teréne a trebárs aj za nevľúdneho a veterného počasia.

Lyžovanie s rozdelenou doskou

Táto zručnosť sa bude určite hodiť. Pri splitboardingu totiž občas nastane situácia, kedy aj v stúpacom režime musíš kúsok skĺznuť.

Pár tipov k technike

  • Kĺzavý krok – Vyhni sa začiatočníckej chybe a zbytočne nedvíhaj nohy. Namiesto toho chodidlá posúvaj dopredu.
  • Presuň váhu správnym smerom. V prudkom teréne sa snaž dostať ťažisko dozadu. Tak získaš čo najlepšiu istotu a vyhneš sa nechcenému podkĺzavaniu.
  • Využívaj paličky, sú ti pri šliapaní oporou a pomáhajú s rovnováhou. Palice zapichuj striedavo s nohami - s ľavou nohou pravú palicu, s pravou nohou ľavú palicu. Skúsení splitboardisti radia nepoužívať pútko paličiek. Mohlo by to spôsobiť zranenie pri páde alebo dokonca zhoršiť situáciu v prípade pádu lavíny.
  • Otočky kopnutím – Táto technika vyžaduje trochu tréningu, ale v prudších výšlapoch a zložitom teréne sa ti bude hodiť. Ako na to?
    • Postav sa pokiaľ možno vodorovne, opri sa o paličky a prenes váhu na spodnú nohu.
    • Otoč hornú lyžu novým smerom, kam potrebuješ zamieriť.
    • Prenes váhu na novo nasmerovanú lyžu a otoč aj druhú.
    • Ak si pri otáčaní pomôžeš kopnutím a obtočíš lyžu okolo druhej topánky, pôjde to ľahšie.
    • Chce to chvíľu nacvičovania, preto zo začiatku radšej otočky skúšaj v rovnom teréne.
  • Travers – Pri pohybe bokom ku svahu si musíš strážiť maximálny kontakt pásu so snehom. Podvedome sa budeš snažiť traverzovať po hranách, to je ale zaručená cesta k strate gripu. Preto nakloň členky zo svahu, aby si mal silnejšiu oporu.

Užitočné rady k vybaveniu

Ak príde na traverzovanie na zľadovatenom povrchu, rozhodne sa budú hodiť splitboardové mačky. Radšej si ich pripíš na zoznam, pretože bez nich môžeš na splite zažiť krušné chvíle.

Za veľmi nízkych teplôt nemusia stúpacie pásy dobre priľnúť k splitboardu, preto pred ich nalepením vždy dôkladne oškrab sklznicu a zbav ju všetkého snehu a ľadu. Pomôže tiež, keď budeš nosiť pásy vo vnútornom vrecku bundy, kde nepremrznú a budú sa ľahšie lepiť. Ak by pásy predsa len boli zmrazené, ľad z nich oškrabeš pomocou hrán splitboardu.

Aj majster musí trénovať

Je otázkou, ako to tento rok vôbec bude s prevádzkou horských stredísk, a to je ďalší dôvod spoľahnúť sa len sám na seba a rozvíjať svoje splitboardové zručnosti!

Chce to síce veľa zručností, techniky a vedomostí, ale keď to nevzdáš a budeš na splite chvíľu trénovať, miesto skazenej sezóny zažiješ svoju najlepšiu zimu!

    Jones Dream Catcher

    Jones Dream Catcher

    493.70 € 822.84 €

      Arbor Coda Rocker

      Arbor Coda Rocker

      551.40 € 919.00 €

        Burton Family Tree Straight Chuter Camber

        Burton Family Tree Straight Chuter Camber

        600.00 € 1 000.00 €

          Spark R&D Spark Pucks

          Spark R&D Spark Pucks

          99.00 €

            TSL Tour Alu 5 Light Twist

            TSL Tour Alu 5 Light Twist

            80.94 € 101.18 €

            Ďalšie články z kategórie Poradňa - splitboard

            Kalendár akcií

            Detailný kalendár »

            Prihlásiť sa

            Zabudli ste heslo?

            alebo

            Registrácia

            Jazyk