×
Otváracia doba počas májových sviatkov: 8. mája ZATVORENÉ

Od skice k topánke

Novinky, Trendy

21. novembra 2018 | 0 komentárov

Pre nadchádzajúcu sezónu sa česká značka Gravity Snowboards rozhodla prepracovať kolekciu snowboardových topánok. Kompletne redesignovala modely Manual, Sage a Aura a k tomu pridala dva zbrusu nové. Proces vzniku kolekcie snowboardových topánok od prvotnej skice ceruzkou až po finálny produkt popisuje nasledujúci článok.

 

Značka Gravity Snowboards ponúka snowboardistom tri rôzne spôsoby zaväzovania topánok. Okrem klasických šnúrok a sťahovania pomocou navíjania oceľového lanka Atop, si topánky môžete utiahnuť vďaka dômyselnému systému Fast Lace. Ten umožňuje stiahnutie nártovej a holennej oblasti topánky zvlášť.

Prvým krokom v rozložení kolekcie topánok je práve rozhodnutie, ktorý systém zaväzovania značka ponúkne na jednotlivých modeloch. Zatiaľ čo ste tradičné šnúrky mohli nájsť v minulých sezónach na najvyšších modeloch Manual a Sage, pre ďalšie sezóny budú šnúrky len na nových, základných topánkach Void a Bliss. Stredný rad (Recon a Aura) ponesie ako zaväzovanie Fast Lace, tak aj Atop.

 

Výrobnú dokumentáciu, ktorá musí obsahovať všetky informácie o použitých materiáloch, farbách, umiestneniach a typoch aplikácií (napr. razené logá, tkané etikety, potlače), predchádza skicovanie siluet a strihové riešenie topánok. Je to vlastne najslobodnejšia fáza práce designéra, neobmedzuje ho nič než jeho vlastná fantázia a samozrejme aj zákonitosti fungovania snowboardovej obuvi.

Vybraná skica sa potom v ďalšom kroku prekreslí v počítači a začína designová hra s výberom farieb a materiálov. V tejto fáze designér už tak slobodný nie je, nie všetky materiály sú dostupné v širokej farebnej palete, skôr naopak.

Ďalším obmedzením vo farbách sú potom očakávania zákazníkov, je potrebné sa trafiť do vkusu čo najširšiemu publiku - predsa len nejde o slobodné umenie, ale o tvorbu komerčného produktu. A navyše výsledný vzhľad topánky musí ladiť s ďalšími komponentmi snowboardovej výbavy v kolekcii, teda so snowboardami a viazaním.

 

Designér nerieši však len vonkajší vzhľad a funkčnosť topánky. Pohodlie v snowboardovej topánke je z veľkej časti dané riešením vnútornej topánočky a vložky. Funkciou vnútornej topánočky je dokonale objať chodidlo, najmä okolo členku tak, aby sa noha v topánke nepohybovala, a vyplniť priestor medzi nohou a vonkajším skeletom topánky. Vložka pod chodidlom má potom za úlohu tlmiť nárazy pri dopadoch a chrániť proti chladu. Každopádne oba tieto diely snowboardovej topánky ponúkajú priestor pre designové spracovanie.

Akonáhle je vytvorená výrobná dokumentácia ku každému modelu v kolekcii, zašle sa výrobcovi. Ten ju dôkladne preštuduje a spravidla nasleduje kolotoč pripomienok a drobných zmien kvôli technologickým a materiálovým obmedzeniam.

Potom príde deň, pre designéra asi najvzrušujúcejší a zároveň najnervóznejší v celom priebehu tvorby; dorazí balík so vzorkovou kolekciou. Každý model sa porovná so zadaním a prichádza čas na zmeny a úpravy. Ladia sa farebné tóny, často sa nie úplne zhodujú farby materiálov s farbami potlačí, etikiet a razených prvkov. Niekedy je potrebné mierne upraviť strih alebo umiestnenie designových prvkov.

Vzorkové topánky sa testujú aj priamo na svahu, predovšetkým kvôli odolnosti použitých materiálov proti vlhkosti a oderu. Vzniká potom výrobná dokumentácia, finálna pre výrobu celej kolekcie. Ak sú úpravy zásadnejšie, vyžiada si značka ďalšiu vzorku na kontrolu. Akonáhle je všetko odsúhlasené a vyjasnené, dáva sa pokyn k výrobe.

Zákazník potom dostáva do rúk produkt, o ktorom je výrobca presvedčený, že je doladený do posledných funkčných a designových detailov.
Ďalšie články z kategórie Novinky, Trendy

Kalendár akcií

Detailný kalendár »

Prihlásiť sa

Zabudli ste heslo?

alebo

Registrácia

Jazyk