Bike jeseňou nekončí

Novinky

12. októbra 2021 | 0 komentárov

Chladnejšie počasie a kratšie dni možno v niekom vyvolávajú pocit, že je čas zavesiť bicykel tento rok na klinec. To by ale bola obrovská škoda, jeseň je jedno z najkrajších období pre horskú cyklistiku!

 

Bike podzimem nekončí

Tak si poď užiť krásne sfarbenú prírodu a surové blatisté traily. Na bajku ťa ešte čaká veľa zážitkov. Stačí sa len správne obliecť a vybaviť.

Základom je vhodné oblečenie

Neexistuje zlé počasie, len nevhodné oblečenie. Na bicykli to platí dvojnásobne, a tak je potrebné sa pripraviť na špecifiká jesenného počasia, hlavne premenlivé teploty, studený vietor a častý dážď alebo mrholenie. Ako sa tomu postaviť? Voľ správne vrstvy!

  • Prvú vrstvu by malo tvoriť technické prádlo, ktoré hreje a odvádza pot.
  • Naň obleč cyklistický dres. Skvelou jesennou voľbou je niektorý z modelov s dlhým rukávom, ktorý odvádza vlhkosť a rýchlo schne.
  • Vrchná vrstva v podobe bike bundy chrániaca pred vetrom a dažďom je potom dôležitou jesennou výbavou pre prípad, že živly začnú vyčíňať. Za pekného počasia ju voz vo vrecku, batohu alebo kapsičke, aby bola vždy po ruke. Skvelú ochranu pred chladom a blatom zaistí bunda Fox Ranger Fire. Ak príde silnejší dážď, bude lepšou voľbou vodoodolná, ale stále priedušná Fox Ranger 2.5L Water.
  • Ochranu nôh za chladnejších dní zaistia odolné bike nohavice, a ak teplomer ukazuje viac ako 10°, môžeš s ohľadom na otužilosť ešte voliť kraťasy.
  • Nezbytností jsou na podzim rukavice, jako třeba Fox Defend Pro Fire, které ochrání před zimou, vlhkem nebo větvemi a přitom zachovají jistý úchop a perfektní kontrolu za všech okolností. A až opravdu přituhne, bude se hodit mít pod helmou čepici Fox Polartec Skull.
  • Nevyhnutnosťou sú na jeseň rukavice, ako napríklad Fox Defend Pro Fire, ktoré ochránia pred zimou, vlhkom alebo vetvami a pritom zachovajú istý úchop a perfektnú kontrolu za všetkých okolností. A keď naozaj prituhne, bude sa hodiť mať pod prilbou čiapku Fox Polartec Skull.
    Fox Defend Pro Fire

    Fox Defend Pro Fire

    38.37 € 54.82 €

    Bike podzimem nekončí

    Nevyhnutné doplnky

    Každý biker počíta s blatom, obzvlášť na jeseň. Napriek tomu sa oplatí chrániť pred ním aspon kritické časti vidlice a vlastnú tvár. Aby si nejedol hlinu a vidlica ti dlho vydržala, kúp niektorý z blatníkov, ktorý sa ľahko inštaluje, nenarušuje vzhľad biku a je k dispozícii v niekoľkých variantoch a farbách.

    Absolútne must-have je dobré osvetlenie. Slnko je ku koncu roka slabé, obloha často zatiahnutá a stmieva sa každým dňom skôr. Preto rozhodne nepodceň výber svetla na bicykel. Bezpečnosť je ako vždy na prvom mieste.

    Základom viditeľnosti a ochrany zraku sú špičkové bike okuliare. Ak jazdíš vraždu downhill alebo tvrdé enduro, vyber si MTB okuliare v MX štýle, ak si skôr užívaš XC alebo ľahšie trialy, budú stačiť tradičné športové bike okuliare.

    Na hlave samozrejme nesmie chýbať zodpovedajúca prilba, podľa disciplíny buď integrálka alebo otvorenejší typ.

      Smith Squad MTB XL

      Smith Squad MTB XL

      64.97 €

        100% Accuri 2

        100% Accuri 2

        43.56 € 54.45 €

        Bike podzimem nekončí

        Plášte alebo čo obuť do blata

        Patričný grip na mokrom a klzkom podklade neradno podceniť, preto na jeseň nazuj plášte s mäkšou zmesou, napríklad 3C MaxxGrip od Maxxis. Efektívnym trikom pre zvýšenie trakcie v blate sú prispôsobiteľné špunty na vybraných plášťoch Michelin.

          Maxxis Assegai

          Maxxis Assegai

          65.59 € 69.04 €

            Maxxis Minion DHR II

            Maxxis Minion DHR II

            61.72 € 64.97 €

              Michelin DH Mud TLR Wire

              Michelin DH Mud TLR Wire

              77.98 € 97.48 €

              Bike podzimem nekončí

              Nohy v teple

              Do čoho obuť bike, to už vieš, ale čo tvoje nohy? Medzi bike topánkami Five Ten teraz nájdeš aj zateplené a vyvýšené modely, ktoré ťa ochránia pred zimou, vodou aj blatom a pritom budú stále perfektne držať na pedáloch a poskytovať nekompromisnú kontrolu nad bicyklom.

                Five Ten 5.10 Trailcross GTX

                Five Ten 5.10 Trailcross GTX

                178.75 €

                  Five Ten Freerider Pro Mid

                  Five Ten Freerider Pro Mid

                  125.13 € 178.75 €

                    Five Ten Freerider Eps

                    Five Ten Freerider Eps

                    102.37 € 146.24 €

                    Bike podzimem nekončí

                    Čištenie a mazanie

                    Bohužiaľ to nepôjde bez umývania, preto sa budú hodiť čistiace prostriedky Bikeworkx alebo Peaty's. A rozhodne nezabúdaj pravidelne mazať vhodnými mazivami, reťaz napríklad ekologickým olejom Bikeworkx Chain Star Bio alebo Joe's Eco-Nano Lube Wet špeciálne určeným do mokra. Prečítaj si viac v samostatnom článku o čistení a mazaní s Bikeworkx.

                      Peaty's Loamfoam Cleaner 1L

                      Peaty's Loamfoam Cleaner 1L

                      12.70 € 13.37 €

                        Bikeworkx Chain Star Bio 50 ml

                        Bikeworkx Chain Star Bio 50 ml

                        7.92 €

                         

                         

                        (Foto: Ondra Šenk/Trutnov Trails, Santa Cruz)

                        Ďalšie články z kategórie Novinky

                        Kalendár akcií

                        Detailný kalendár »

                        Prihlásiť sa

                        Zabudli ste heslo?

                        alebo

                        Registrácia

                        Jazyk