Ako si vybrať snowboardový komplet

Poradňa - snowboard

29. októbra 2019 | 0 komentárov

Ak si nie ste istí, ktorý snowboard, topánky a viazanie sa k sebe najviac hodia a sú pre vás najlepšie, máme pre vás pár tipov, ako si vybrať snowboardový komplet, ktorý bude práve vám najviac vyhovovať.

Snowboardový komplet sa skladá z troch komponentov; snowboardu, viazania a topánok. Môžete si však vybrať len snowboardový set, kde je ponúkaný snowboard s viazaním. V prípade, že kupujete kompletne novú výbavu, je komplet ideálnym riešením. Hlavnou výhodou je jeho zvýhodnená cena a vyladený dizajn.

Výber snowboardu

U snowboardov je rad parametrov, podľa ktorých je potrebné vyberať. Ide predovšetkým o to, aby zodpovedal dosiahnutej úrovni, skúsenostiam a telesným kritériám jazdca - tými je myslená výška, váha a veľkosť nohy.

Dĺžka snowboardu (výška snowboardistov)

Dĺžka snowboardu musí zodpovedať výške jazdca. Platí pravidlo, že snowboard by mal siahať niekam medzi bradu a nos. Príliš krátka doska sa bude v oblúku pretáčať, jazda po hrane sa zmení v šmýkanie zo strany na stranu. Naopak, s príliš dlhou doskou je ťažké prejsť do oblúka a vy sa s ňou budete akurát trápiť.

Hmotnosť snowboardistov

Každý snowboard má stanovenú hmotnostnú toleranciu - teda rozpätie minimálnej a maximálnej hmotnosti jazdca. Pri výbere treba zohľadniť, či sa do tejto škály vleziete. Ľahší jazdci by mohli mať problémy so zvládnutím snowboardu určeného pre ťažších jazdcov. Ťažší jazdec, ktorý si zaobstará snowboard pre ľahších jazdcov zasa riskuje, že sa mu snowboard pokazí.

Šírka snowboardu (veľkosť nohy snowboardistov)

Šírka snowboardu je dôležitým parametrom, ide o to, aby pri jazde topánky nepresahovali cez dosku a nezasekávali sa o sneh. Jazdci s veľkosťou topánky UK 10,5 (EUR 45) a väčšou by sa mali pozerať po širších, tzv. wide snowboardoch. S takou doskou budú schopní rezať oblúky bez toho, aby pri tom brúsili špicami svah.

Aký snowboard vybrať

Pri výbere by ste mali zvážiť, kde na snowboarde budete jazdiť a čo na ňom chcete robiť. Druhy snowboardov presne korešpondujú s rôznymi druhmi jazdenia.

  • freeride - ak chcete jazdiť mimo zjazdovky v hlbokom a neupravenom snehu, vyberte tvrdšiu freeridovú dosku.
  • freestyle - chcete tráviť dni v snowparku, jazdiť po zábradlí, potom zvoľte mäkšiu a pružnejšiu freestylovú dosku.
  • all-mountain - snowboard, ktorý nie je nijako štýlovo vyhranený a dá sa na ňom jazdiť do istej miery všetko.

Typ prehnutia

Ďalším kritériom pri výbere novej dosky je tiež typ jej prehnutia. Ide o camber, rocker, flat a rôzne hybridné prehyby, ako napríklad 3D camber, double camber. O aký typ ide najlepšie spoznáte, keď snowboard položíte na rovnú podlahu a pozriete sa na neho z profilu, tak uvidíte, kde je prehnutý a dotýka sa zeme. 
Začiatočníkovi bude najviac vyhovovať rocker, ktorý viac odpúšťa chyby. Camber prehnutie je zasa vhodnejšie pre skúsenejších jazdcov, pretože sa u neho ľahšie môže zahryznúť hrana a tak je dobré mať snowboard pod maximálnou kontrolou. Nad rockerom vyniká vyšším popom a presnejším ovládaním. Prehnutie flat s takmer nulovým prehnutím zaisťuje stabilitu v každom teréne a hybridné v sebe spája camber a rocker dohromady, vďaka čomu je vhodné pre všetkých jazdcov. 

Ukotvenie viazania

Niektoré snowboardy značky Burton a Endeavor disponujú technológiou Chanel, ktorá umožňuje rýchlejšie a presnejšie nastavenie rozloženia a uhlu viazania než klasické štvorbodové viazanie.

Výber topánok

Existuje niekoľko parametrov, ktoré sú rozhodujúce pre výber správnych topánok. Tými hlavnými sú veľkosť, celková tuhosť a pre aký štýl jazdy sú určené.

Veľkosť topánky

Veľkosť hrá veľmi dôležitú úlohu. Topánky vám musia dokonale sedieť, nemali by nikde tlačiť a zároveň by v nich noha nemala byť príliš navoľno. Topánky vždy skúšajte v ponožkách, v ktorých budeme jazdiť, sú totiž hrubšie ako bežné ponožky. Maximálne utiahneme vnútornú topánku a zaviažeme topánky pevne ako pred jazdou. Topánka by mala po utiahnutí dokonale objať nohu. Pred prvým rozjazdom je dobré si topánky obuť doma a cca 30 minút v nich chodiť. Počas tejto doby bezpečne spoznáte, či vám topánka dobre padne. Noha sa v topánke nesmie hýbať (nesmie sa dvíhať päta), nikdy však nesmie tlačiť! Dámske chodidlá majú omnoho viac rozličných tvarov, preto je potrebné dať výberu viac času. Pozor na rozdielnosť pravého a ľavého chodidla, skúšajte vždy obe topánky.

Flexia (tuhosť) topánky

Tuhosť snowboardových topánok súvisí s tým, na čo sú určené. Pre freestyle sú určené topánky mäkšie, ktoré dovoľujú väčšiu voľnosť v ohybe cez jazyk topánky. Na freeride, rýchlu a agresívnu jazdu sú vhodnejšie topánky tvrdšie, s väčšou oporou cez jazyk topánky a v oblasti členku.

Šnúrky alebo systém rýchleho uťahovania?

Dnes existuje mnoho typov uťahovania, od klasického šnurovania, cez koliesko BOA (systém oceľových laniek) až po Dual BOA systémy (lanká môžete uťahovať v dvoch zónach - členok a predkolenie), vďaka ktorým možno utiahnuť topánku rýchlejšie a s menšou námahou. Podobne ako Boa, aj systém Atop funguje na pricípe uťahovania oceľového lanka pomocou otočného kolieska. Systém Fast Lace umožňuje utiahnuť topánku v dvoch zónach, lanká jednoducho zaseknete do plastového háčika so zúbkami a madlá schováte do kapsičky na komíne topánky. Všetky druhy sú veľmi spoľahlivé, záleží len na vašich preferenciách.

Výber viazania

Topánky musia maximálne vyhovovať nohe a topánka zase musí do viazania padnúť ako uliata, preto veľkosť hrá dôležitú úlohu.

Veľkosť viazania

Veľkosť viazania sa vyberá podľa veľkosti topánky (pozri tabuľku veľkostí), typ viazania zasa podľa toho, čomu sa na svahu hodláte najviac venovať. Rovnako ako snowboardy a topánky, aj viazanie sa vyrába pre freestyle, freeride, popr. all-mountain.
Prevažná väčšina viazaní má nastaviteľnú dĺžku základne, dĺžku priehlavkových popruhov a náklon opierky päty. Je možné, že sa vám nepodarí nastaviť viazanie optimálne hneď na prvýkrát, preto je dobré mať pri sebe vreckové náradie, s ktorým to zvládnete priamo na svahu.
Správne nastavenie viazania a jeho pripevnenie ku snowboardu je úplne zásadné pre zážitok z jazdy a maximálne využitie vlastností snowboardovej výbavy.

Doplnky

Aby vaša snowboardová výbava bola kompletná, nesmieme zabudnúť na doplnky. K svojmu novému kompletu si môžete zaobstarať obal, ktorý oceníte predovšetkým pri cestovaní. Pri jeho výbere musíte vziať do úvahy dĺžku snowboardu a podľa toho vybrať ten správny.

Ďalšou nevyhnutnosťou, predovšetkým v začiatkoch, je grip. Grip zabezpečí, že vaša noha nebude z dosky skĺzavať pri jazde na vleku, stačí ho nalepiť a odopnutú nohu o neho zaprieť. Pri jazdení je určite dobré mať pri sebe náradie, pre prípadné dotiahnutie povolených častí viazania.
Po nejakom čase jazdenia sa môže stať, že sa sneh začne na sklznicu lepiť alebo sa snowboard pri jazde zadrhávať. Nezúfajte, máme pre vás širokú ponuku voskov, s ktorými sklznicu ľahko prevoskujete. Ak si na to sami netrúfate, obráťte sa na náš odborný servis.

Ďalšie články z kategórie Poradňa - snowboard

Kalendár akcií

Detailný kalendár »

Prihlásiť sa

Zabudli ste heslo?

alebo

Registrácia