Ako si vybrať snowboardové topánky

Poradňa - snowboard

15. decembra 2021 | 0 komentárov

Výber nových topánok na snowboard? To nemusí byť veľká neznáma. Existuje niekoľko parametrov, ktoré sú rozhodujúce pre výber správnych topánok. Tými hlavnými sú veľkosť a celková tuhosť.

Mrkni na náš videotutoriál

Okrem článku si prejdi tiež videotutoriál, v ktorom ti náš poradca Dominik povie, čo všetko by si mal podchytiť pri výbere snowboardových topánok »

Veľkosť topánky

Pri výbere správneho čísla ti ľahko pomôže tabuľka veľkostí, ktorú nájdeš pod odkazom pri detaile všetkých snowboardových topánok. Pokiaľ ale nepoznáš veľkosť svojho chodidla podľa uvedenej tabuľky číslovania (UK, US, EUR), môžeš si ju ľahko zmerať doma. Vezmi si pravítko alebo meter a zmeraj si celé chodidlo od päty až po koniec najdlhšieho prsta. Číslovanie MONDO v tabuľke je uvedené v centimetroch. Obuv si potom vyberaj o pol centimetra väčšiu, než je dĺžka tvojho chodidla.

    Nitro Team TLS

    Nitro Team TLS

    399.92 € 499.90 €

    Mysli na to, že je dôležité, aby si snowboardové topánky skúšal v ponožkách, v ktorých budeš neskôr jazdiť na svahu. Maximálne utiahni vnútornú topánku a topánky zaviaž pevne ako keby si šiel už rovno na svah. Topánka by mala po utiahnutí nohu perfektne objímať. Ešte pred tým, než sa vydáš na svoj prvý výjazd na snowboard, je dobré si topánky obuť doma. Akonáhle v nich stráviš zhruba pol hodiny, mal by si hneď spoznať, či ti topánka dobre padne a nikde ťa netlačí. Noha sa v topánke rozhodne nesmie hýbať a nemala by sa ti ani zdvíhať päta. Je tiež dobré vedieť, že výberu dámskych topánok je potrebné venovať viac času v porovnaní s topánkami pánskymi. Chodidlá žien majú totiž rozdielnejšie tvary, preto im treba dať priestor i pre výber vhodných snowboardových topánok. A posledný, avšak veľmi dôležitý detail: pozor na rozdielnosť pravého a ľavého chodidla. Rozhodne preto vždy vyskúšaj obe topánky.

    Aj napriek tomu, že zvolíš správnu veľkosť, nemusí ti topánka dokonale sadnúť. Môže byť príliš široká, v priehlavkovej oblasti nízka, alebo ťa bude tlačiť na členku – dôvodov, prečo ti nemusí sedieť každý pár na svete, je mnoho, a nie je ich možné dopredu všetky odhadnúť. Preto ti pri nákupe vychádzame v ústrety. Pokiaľ ti totiž u nás zakúpené snowboardové topánky nesedia, máš možnosť ich vymeniť, alebo ti rovno vrátime peniaze. Stačí nevyhovujúcu topánku poslať s dokladom o nákupe späť. Pokiaľ sa náhodou dostaneš do tejto situácie, viac informácií nájdeš v článku Ako postupovať pri výmene tovaru?

    Flex (tuhosť) topánky

    Tuhosť snowboardovej topánky súvisí so špecializáciou na svahu. Pre freestyle sú určené topánky mäkšie, ktoré dovoľujú väčšiu volnosť v ohybe cez jazyk topánky. Na freeride, teda naopak rýchlu a agresívnu jazdu, sú vhodnejšie topánky tvrdšie, ktoré ti poskytnú väčšiu oporu cez jazyk topánky a v oblasti členku.

      Gravity Recon Atop

      Gravity Recon Atop

      139.30 € 199.00 €

        Gravity Aura Atop

        Gravity Aura Atop

        139.30 € 199.00 €

          Gravity Micro Atop

          Gravity Micro Atop

          118.30 € 169.00 €

          Klasické šnúrky, Boa, alebo systém rýchleho uťahovania?

          Výrobcovia snowboardových topánok ponúkajú popri klasických šnúrkach so zdĺhavým zaväzovaním aj rôzne systémy rýchleho uťahovania. Vďaka nim je možné topánku utiahnuť omnoho rýchlejšie a s menšou námahou. O to dlhšie potom môžeš jazdiť na kopci. Prvým takým typom je rýchle uťahovanie (alebo inak tiež napríklad Fast Lace či ATOP). Niektoré systémy – ako napríklad systém Boa u značiek Nidecker či Burton – dokonca umožňujú sťahovanie priehlavkovej a holennej oblasti zvlášť. Systémy rýchleho uťahovania sú spoľahlivé a osvedčené, ale ako už to s kvalitou chodí, je potrebné si pripraviť na nákup týchto topánok nejaké to euríčko navyše.

          Vložky do topánok

          Pre maximálne pohodlie potom ešte môžeš v závere nákupu snowboardových topánok urobiť to, že si do nich dokúpiš vložky. Tie majú jednak tlmiacu schopnosť, ale zároveň sú anatomicky tvarované, priedušné a podopierajú nožnú klenbu. Skrátka a dobre na detailoch to všetko stojí. Momentálne u nás zoženieš vložky do snowboardových topánok vo všetkých veľkostiach, takže či už máš nožičku Popolušky, alebo sa naopak skôr približuješ výletnej lodi, vyberieš si tak či tak!

          Ďalšie články z kategórie Poradňa - snowboard

          Kalendár akcií

          Detailný kalendár »

          Prihlásiť sa

          Zabudli ste heslo?

          alebo

          Registrácia