×
Otváracia doba na Veľkú noc → Pi: 10–17 h | So: 10–18 h | Ne–Po: ZATVORENÉ

Údržba snowboardu, starostlivosť o skĺznicu a hrany

Poradňa - snowboard

14. decembra 2021 | 0 komentárov

Viete ako sa správne starať o vášho miláčika? Každý snowboardista by mal vedieť, v akom stave je jeho doska. V nasledujúcom texte sa dozviete niečo o tom, ako udržať váš snowboard v správnom chode tak, aby na svahu poslúchal ako hodinky.

Voskovanie skĺznice

Niektoré snowboardy sú už pri predaji pripravené priamo na jazdu, väčšinu skĺznic je ale potrebné pred prvou jazdou navoskovať. Pokiaľ si na to sami netrúfnete, obráťte sa na odborný servis. Voskovanie ale nie je nič zložité.

Pred voskovaním je nutné odstrániť starý vosk pomocou odstraňovačov vosku a snowboard vyčistiť. Na voskovanie budete potrebovať žehličku – buď si kúpte špeciálnu žehličku, alebo vám dobre poslúži aj stará domáca žehlička – tú smiete ale rozohriať len na tú najnižšiu teplotu! Položte snowboard skĺznicou hore (napr. medzi dve stoličky), rozohrejte žehličku, nakloňte ju nad skĺznicu a vosk na nej postupne roztavte..

    Gravity Wax Iron

    Gravity Wax Iron

    49.00 €

      Toko Base Performance 120 g

      Toko Base Performance 120 g

      13.82 €

        Toko Waxremover HC3 250 ml

        Toko Waxremover HC3 250 ml

        13.37 €

        Takto nakvapkajte vosk na celú plochu skĺznice a potom ho starostlivo rozžehlite až do strán. Nanesený vosk potom nechajte vychladnúť. Pri voskovaní ide o to, aby ste voskom zaliali miniatúrne póry v skĺznici a aby tak bola skĺznica dokonale hladká. Prebytočný vosk treba zoškriabať preč. Na to slúži plastová škrabka. Vosk zoškrabávajte v smere jazdy. Na záver zvyšky vosku vykefujte špeciálnou kefou a celú skĺznicu vyleštite fleecovou handričkou (dobre poslúži aj kus starej flanelovej košele).

          Gravity Wax Scraper

          Gravity Wax Scraper

          6.00 €

            Gravity Wax Brush

            Gravity Wax Brush

            10.00 €

              Toko Wax Cork

              Toko Wax Cork

              7.27 €

              Videotutoriál Ako navoskovať snowboard:

               

              Akonáhle sa vám po čase začne lepiť mokrý sneh na skĺznicu alebo sa snowboard pri jazde zadrháva, je na čase si skĺznicu zase prevoskovať.

              Brúsenie hrán

              Hrany snowboardu sa časom jazdou ztupia a je potrebné ich pribrúsiť. Na to slúžia špeciálne brúsky. Vždy brúste hrany pred voskovaním!

              Servis skĺznice

              Pri bežnom používaní snowboardu sa nevyhnete tomu, že sa na skĺznici nazbiera rad rýh a vrypov a otupia sa hrany. Zaliatie rýh si môžete zaobstarať aj sami, bežne zoženiete tzv. kofixové tyčinky, ktoré roztavíte a pokvapkáte nimi ryhu. Prebytočnú hmotu zoškrabnete špeciálnou škrabkou – tzv. oceľovou cidlinou. Vždy po zbrúsení skĺznice a hrán skĺznicu navoskujte!

              Lepšie je zaniesť dosku do odborného servisu. Plocha skĺznice a hrany sa brúsnym kameňom o malý kúsok zbrúsia. Odstránia sa ryhy a hrany sa priostria. Pokiaľ sú vrypy hlboké, zalejú sa špeciálnou hmotou na opravu skĺznic. Pre správnu údržbu je dobré dať dosku na veľký servis preventívne každý rok! V našej brnianskej predajni prijímame snowboardy na servis.

                Gravity Edge Tuner

                Gravity Edge Tuner

                10.00 €

                  Gravity Fix Sticks

                  Gravity Fix Sticks

                  3.00 €

                    Toko Repair Candle

                    Toko Repair Candle

                    8.09 €

                    Ďalšie články z kategórie Poradňa - snowboard

                    Kalendár akcií

                    Detailný kalendár »

                    Prihlásiť sa

                    Zabudli ste heslo?

                    alebo

                    Registrácia

                    Jazyk