Staraj sa o svoj neoprén ako profík

Poradňa - wakeboard

6. septembra 2019 | 0 komentárov

Preháňať sa vo vlnách na surfe, wakeboarde či paddleboarde je lahôdka. Ale nie vždy je počasie len na plavky. Na to je tu samozrejme neoprén. Lenže vieš, ako sa o neho starať, aby ti vydržal čo najdlhšie ako nový?

Neoprén je vyrobený z tenkého chloroprenového kaučuku, tzv. neoprénu, ktorý má termoizolačné vlastnosti. Pokiaľ potrebuješ poradiť s výberom perfektného neoprénu, ktorý ti bude sedieť ako uliaty, ale si vôbec nevieš rady ako postupovať, sme tu pre teba s článkom Ako si vybrať neoprén?. Avšak, aj napriek tomu, že ide o veľmi odolný materiál, je potrebné sa o neho starať a udržiavať ho. A my ti teraz povieme, ako na to, aby ti vydržal dlhé roky svieži a krásny presne tak, ako keď si si ho doniesol z obchodu domov.

Obliekanie

Zdanlivo tak jednoduchá vec, ako je obliekanie, môže mať vplyv na stav tvojho neoprénu. Najlepšie sa do neho navlieka samozrejme v momente, kedy je tvoja koža úplne suchá. Akonáhle si mokrý či spotený, už to ide trochu ťažšie. Rozhodne však na seba neoprén nenaťahuj silou v domnení, že to snáď týmto spôsobom sfúkneš rýchlejšie a môžeš bežať do vody. Obliekanie neoprénu má svoj vlastný postup, ktorý by si mal dodržať: najprv si ho navleč tak, aby si mal kolená a rozkrok na správnom mieste. Hneď ako si oblečený od pása dole, môžeš začať s vrchnou časťou tela – lakte a potom krk. Tri, dva, jeden... a je to!

Nič tiež nepokazíš, keď si na neoprén nasadíš boardshortky. Po prvé vyzerajú skvele a po druhé sa môže stať, že spadneš tak nešťastne, že zavadíš o niečo ostré. V tomto prípade je lepšie obetovať jedny kraťasy, než celý neoprén.

Po surfovaní/wakeboardingu/paddleboardingu/kiteboardingu

Keď zapadá slnko, je čas vydať sa pomaly na breh. Vyzliekanie z neoprénu funguje dosť podobne ako obliekanie – teda s trpezlivosťou a bez zbytočného naťahovania materiálu. Rozhodne sa vyvaruj obvyklej chybe, že by si si stúpol jednou nohou na neoprén a druhú nohu sa snažil ťahom vyslobodiť. Zvliekanie neoprénu najvhodnejšie vyriešiš tak (aj najpohodlnejšie), aby skončil naruby –  bude sa ti potom lepšie umývať i sušiť.

Umývanie

Po každom jazdení nezabudni na základnú starostlivosť o neoprén, a to starostlivé prepláchnutie v sladkej vode. Morská voda dáva materiálu poriadne zabrať a soľ naviac môže spôsobovať koróziu zipsov. Týmto jednoduchým trikom svojmu neoprénu skutočne uľavíš. A čo keď jazdíš v československých sladkých vodách? Rozhodne sa drž rady a neoprén vypláchni aj v tomto prípade – pri pohybe sa istotne potíš a pod oblekom sa tvorí mnoho baktérií, ktorých sa určite chceš zbaviť.

Sušenie

Vyprané? Teraz prichádza na rad sušenie. Daj si naozaj veľký pozor, aby si neoprén nezabudol na priamom slnku. Tento materiál totiž ostré lúče vôbec nemá rád a pri dlhšom kontakte s nimi má tendencie praskať. Takže šup s ním niekam do tieňa. A pretože to s neoprénom nie je vôbec jednoduché, tak aj správne zavesenie je celkom alchýmia. Rozhodne ho neskúšaj zavesiť štipcami na šnúru na bielizeň za ramená. Vyťahá sa a už nikdy nebude sedieť tak, ako kedysi. Bezpečnejšou metódou je jeho prehnutie v páse tak, aby nohavice i rukávy boli v rovnakej dĺžke. Sušenie najprv praktikuj na vnútornú část neoprénu a akonáhle bude suchý, otoč ho a nechaj doschnúť ešte aj z vonkajšej strany.

Údržba

Okrem pravidelného umývania neoprénu je dobré ho raz za čas vyčistiť poriadne s pomocou vhodného prípravku. Zbavíš ho tak nielen nečistôt, baktérií, ale aj možného zápachu a predĺžiš neoprénu životnosť. Skvelú prácu odvedie napríklad O'Neill Wetsuit Cleaner/Conditioner. Maj ale na pamäti, že tak ako ty miluješ vylihovanie vo vani napustenej horúcou vodou, pre neoprén je to doslova utrpenie a má potom tendenciu strácať svoju pružnosť. Úplne mu postačí voda vlažná.

Trhliny v neopréne

Keď sebou vo vode hádžeš o sto šesť, tak je celkem bežnou záležitosťou, že sa sem-tam škriabneš alebo odrieš a urobíš si na neopréne malú trhlinku. Rozhodne nič nepodceň a hneď ako budeš na brehu, nezabudni ho čo najskôr opraviť. Trebárs s lepidlom. A pokiaľ si nie si natoľko istý svojimi schopnosťami, tak zver svoj neoprén do rúk odborníkov.

Uloženie na zimu

Na jeseň, keď už klesnú teploty tak nízko, že už sa nedá ísť k vode, ťa čaká dôležitá úloha. Zazimovať neoprén nie je vôbec len tak. Rozhodne nepatrí do maličkej krabice, v ktorej bude natlačený až po veko. V ideálnom prípade by si ho mal položiť v celej dĺžke na suché a tmavé miesto. Taký priestor má ale málokto. Preto ho stačí uložiť do skrine buď zložený v páse na polovicu, prípadne podlož miesto ohnutia, aby sa neoprén do jari nezdeformoval. Rovnakým spôsobom ho môžeš aj prehodiť cez ramienko a zavesiť.

Zhrnutie

  • Neoprén vždy obliekaj i vyzliekaj postupne a nikdy ho nenaťahuj.
  • Po každom jazdení si neoprén opláchni sladkou vodou.
  • Nenechávaj ho na priamom slnku.
  • Neoprén nikdy, nikdy, nikdy neper v práčke, nesuš v sušičke a nežehli!
  • Neoprén sa vešia na ramienko prehnutý v páse, klasické zavesenie vedie k deformácii neoprénu.
  • Vždy skontroluj, či materiál nie je poškodený a prípadne ho čo najskôr oprav.
  • Hlavne si nezabudni užiť každú svoju jazdu naplno!
Ďalšie články z kategórie Poradňa - wakeboard

Kalendár akcií

Detailný kalendár »

Prihlásiť sa

Zabudli ste heslo?

alebo

Registrácia

Jazyk