Jeremy Jones: Snowboarding is my art

Novinky

14. januára 2019 | 0 komentárov

Jeremy Jones je profesionálny snowboardista, ktorý sa toho nebojí. Okrem svojej vzrušujúcej športovej kariéry sa však púšťa aj do mnohých iných vecí. Chceš sa o Jeremym dozvedieť čo najviac? Tak si poď o ňom a jeho láske k snowboardingu prečítať celý článok!

Má za sebou stovky zjazdov tých najpríkrejších svahov a výstupov na vrcholy hôr, zavalila ho lavína, pustil sa do dobrovoľníckej činnosti, založil neziskovú organizáciu. A teraz usilovne pracuje na vývoji poprednej značky snowboardov nesúcich jeho meno, v duchu trvalej udržateľnosti a s ohľadom na životné prostredie. Jeremy Jones bol dokonca časopisom National geographic nominovaný na dobrodruha roku 2013 pre svoju humanitárnu činnosť a zjazdy hôr, pri ktorých divákovi tuhne krv v žilách. Navyše desaťkrát získal titul Big Mountain Rider of the Year, ktorý udeľuje americký magazín Snowboarder.

Profesionálny snowboardista Jeremy Jones má za sebou dlhú cestu a rozhodne sa vo svojich štyridsiatich troch rokoch nechystá do dôchodku. Jazdiť na snowboarde začal vo svojich deviatich, v štrnástich rokoch spojil svoje sily, usilovnosť a nadanie so svetoznámou firmou Rossignol a o dva roky neskôr sa stal profesionálnym jazdcom. Práve s Rossignol spolupracoval takmer dve desaťročia a za tú dobu pochytil veľa informácií z marketingu i vývoja snowboardov. Stretával sa s kľúčovými obchodmi na trhu a stále vylepšoval snowboardy. Vedel, že vždy môže ponúknuť niečo viac. Niečo viac pre jazdcov i pre prírodu. Mal svoj sen, za ktorým si išiel.

Začal spolupracovať so švajčiarskou rodinnou firmou Nidecker, ktorá mu poskytla svoju modernú továreň a inžinierov a hlavne mala chuť podieľať sa na vývoji nových freeridových tvarov dosiek. Od nuly potom začal vytvárať spoločnosť svojich snov – Jones Snowboards. Spoločnosť, ktorá športovcom ponúkla prvotriedne snowboardy a splitboardy. A to vďaka do posledného detailu premyslenej technológii. „Nemal som žiadne prehnané očakávania. Hovoril som si, že nechám trh, aby rozhodol o veľkosti mojej firmy. Spoločnosť Nidecker mi pomáha plniť moje ciele a podporuje celú moju víziu,“ opisuje pokorne Jeremy.

Továreň patriacia rodine Nidecker vyrába snowboardy pre rad značiek. O Jeremyho nadšení a odhodlaní vyrobiť čo najdokonalejšie snowboardy svedčí fakt, že len pre značku Jones Snowboards vyvinie fabrika viac vzorkových snowboardov na testovanie, ako pre všetky ostatné značky dohromady.

Jeremy ale zároveň obdivuje prírodu a má k nej obrovský rešpekt. Aj skúseného snowboardistu dokáže v okamihu prekvapiť a zavaliť lavínou. Zároveň je ale čistá príroda niečo tak krásneho, čo je podľa Jeremyho potrebné chrániť.

Ak by ste hľadali Jeremyho od deviatich do piatich za stolom v kancelárii a ešte navyše v obleku, asi byste čakali dlho a zbytočne. Aj keď necháva svojim pracovníkom voľnú ruku, je do celej výroby snowboardov a splitboardov, kedy je každý kus unikátny, stále hlboko zapojený. Už pri prijímaní zamestnancov si totiž musí byť istý, že záujemcovia chápu, o čom jeho firma Jones Snowboards je. Teda predovšetkým o skúsenostiach a túžbe vrátiť to najlepšie jazdcom a prírode. „Nikdy mi žiadny nápad na nový snowboard nenapadol pri písaní e-mailov. Cesta k úspechu je byť denne v horách,“ hovorí Jeremy, ktorý horské prostredie miluje.

A práve preto chce zachovať hory tak, ako ich poznáme dnes, aj pre ďalšie generácie. Nielen pre svoje deti, ale aj pre deti svojich detí. A preto je firma Jones Snowboards hrdým členom skupiny 1% For The Planet. To je asociácia firiem, ktoré minimálne 1% zo svojho ročného obratu darujú organizáciám bojujúcim za udržateľnosť životného prostredia. Skupina tak podporuje tisíce neziskových organizácií, ktoré chcú chrániť planétu, lesy, rieky a oceány. Podporovať udržateľnosť poľnohospodárstva, zamedziť vyhadzovaniu plastov do oceánov a rozširovaniu toxínov v ovzduší.

V Jones Snowboards k životnému prostrediu prihliadajú ale už pri samotnej výrobe dosiek. A nečakajú až na predaj, aby prispeli ono 1 %. Snažia sa nájsť ideálnu rovnováhu medzi kvalitou snowboardu a obnovou zdrojov materiálu. Dosky sú vybavené bočnými stenami z recyklovaného ABS a recyklovanými oceľovými hranami. Dokonca aj grafické motívy sú z farieb na vodnej báze. Zákazníci tak získajú snowboard alebo splitboard, ktorý je navrhnutý na základe dlhoročných skúseností profesionálnych jazdcov, a naviac vyrobený čo možno najekologickejším spôsobom.

Okrem daru neziskovým organizáciám vo forme 1 % z predaja vybavenia založil Jeremy v roku 2007 ešte svoju vlastnú organizáciu Protect our Winters (POW). Prostredníctvom POW sa tak snaží mobilizovať priaznivcov zimných športov, aby bojovali proti klimatickým zmenám a globálnemu otepľovaniu. Ak sa totiž roztopia ľadovce, nebudú mať na čom jazdiť.

A že je týchto športových nadšencov – amatérov aj profesionálov – naozaj veľa. A tak sa napríklad vďaka programu Hot Planet / Cool Athletes stretávajú žiaci a študenti v školách s profesionálnymi športovcami, ktorí im rozprávajú o dopadoch globálneho otepľovania.

Organizácia POW sa priamo podieľa na zalesňovaní dažďového pralesa v Kostarike a podporuje tak vyrovnávanie skleníkových plynov, ktoré planétu otepľujú.

Prečo zrovna v Kostarike? Krajina leží asi desať stupňov od rovníka a vďaka tomu tam nové stromy rastú 365 dní v roku. Z malých sadeničiek tak rastú veľké stromy oveľa rýchlejšie a tým pádom aj rýchlejšie menia oxid uhličitý (jeden zo skleníkových plynov) na kyslík. A tak vzal pred pár rokmi Jeremy celú svoju rodinu na takú netradičnú dovolenku do štátu strednej Ameriky. Sadiť stromy.

„Snowboard je pre mňa najúčinnejším prostriedkom na spojenie s prírodou. Je to môj spôsob umeleckého vyjadrenia.“ JEREMY JONES

Strach patrí k životu a rovnako tak je súčasťou pri schádzaní svahov. Sám Jeremy uznáva, že bez strachu by sa nikam nedostal. Je treba ho prekonávať, ale zároveň si pripomínať rešpekt k matke prírode. Akonáhle sa totiž človek rozbehne, už nie je cesty späť. Rider musí dodržať presne vytýčenú trasu. A hlavne ju musí skvele poznať. To mu totiž môže zachrániť život.

Keď Jeremy schádza horu, nemyslí len na seba. Nemôže. Musí brať zároveň ohľad na svoju ženu a deti a každé kývnutie na zjazd si dôkladne premyslieť. Aj keď je dobre pripravený, matka príroda je nevyspytateľná. To koniec-koncov už Jeremymu ukázala pred pár rokmi.

Šťastie, dostatočná príprava, chladná hlava a pohotoví spolujazdcovia. Vďaka tomu všetkému vyviazol Jeremy z lavíny, ktorá sa na neho zosunula v Uinta Mountains na severovýchode amerického Utahu.

„Taký zvuk som nikdy nepočul. Desivé a silné hromové dunenie,“ opisuje Jeremy odtrhnutú lavínu, ktorá sa valila priamo na neho. Ostatní na neho volali, nech ide čo najrýchlejšie. Vedel, že sa môže zachrániť tým, že sa chytí borovice, ktorá bola v trase jeho jazdy. Lavína ho ale dostihla a nakoniec skončil pod ňou. Vďaka chladnej hlave a komunikácii s ostatnými jazdcami ho ale čoskoro zachránil vrtuľník. „Ešte niekoľko týždňov potom som mal živé spomienky na celú udalosť,“ hovorí.

5 Red Flags

Pre jazdu v backcountry so sebou musíte mať lavínový vyhľadávač, lopatu, sondu a dobrého parťáka. Svoje ego nechajte doma. Vždy skontrolujte miestnu predpoveď lavínového nebezpečenstva a dajte si pozor na prirodzené známky lavín – zásady, ktoré formuloval Jeremy Jones: 5 RED FLAGS! Ride to live another day!

1. Čerstvý sneh je znakom nebezpečenstva lavíny. Valná väčšina lavín spustených človekom má práve tento pôvod. Najmenej 24 hodín po snehovej chumelici počítajte s vysokým až extrémnym lavínovým nebezpečenstvom. Držte sa tohto pravidla a znížite riziko spustenia lavíny o 90 %.

2. Stopy po nedávnych lavínach ako sú „crown lines“ (hrana svahu, kde sa lavína odtrhla) a „avy debris“ (pozostatky zosunutých lavín) treba brať veľmi vážne. Buďte obozretní, ak objavíte stopy po lavínach v podobnej nadmorskej výške ako svah, na ktorom chcete jazdiť.

3. Zmršťovanie snehu alebo praskanie v snehovej pokrývke je znamením nestabilných vrstiev. Trhliny môžu vzniknúť aj pôsobením lyží alebo dosky pri stúpaní alebo schádzaní svahu. To všetko sú príznaky nebezpečných snehových vrstiev, pri ktorých hrozí, že sa odtrhnú a spustia lavínu.

4. Rýchle oteplenie vždy znamená potenciálne nebezpečenstvo lavíny, pretože snehová pokrývka nemala dosť času na prispôsobenie sa zmenám teploty. A nezáleží zďaleka na počiatočnej teplote. Osobitnú pozornosť venujte prvému dňu po napadnutí čerstvého snehu.

5. Silný vietor a fujavice môžu prenášať sneh a tým sa môžu lavínové podmienky zmeniť veľmi rýchlo zo stabilných na nebezpečné, bez toho, aby napadla nová vrstva. Obozretní buďte pri fujavici na vysokých hrebeňoch a dajte pozor na zradné záveje na vrcholkoch svahov.

Ďalšie články z kategórie Novinky

Kalendár akcií

Detailný kalendár »

Prihlásiť sa

Zabudli ste heslo?

alebo

Registrácia

Jazyk