MIPS - jedinečná technológia ochrany hlavy

Novinky, Poradňa - snowboard

21. novembra 2019 | 0 komentárov

Prilba vybavená technológiou MIPS® (Multi-Directional Impact Protection System) sa skladá z troch hlavných častí: EPS polystyrénová škrupina, kĺzna vložka MIPS® a elastoméry, ktoré prvé dve časti spájajú. V prípade nárazu pod uhlom sa elastoméry natiahnu, a umožnia tak mierny pohyb škrupiny prilby voči kĺznej vložke MIPS®, čím dôjde k absorbcii rotačných síl.

Ide o pohyb v rade milimetrov. Ale aj týchto pár milimetrov, behom oných kritických 2 milisekúnd, môže výrazne znížiť množstvo rotačných síl, ktoré by sa inak preniesli až na mozog.

MIPS® - revolučná technológia ochrany hlavy

Zdrojom inšpirácie pre patent MIPS® je ľudský mozog. Mozog je obklopený mozgovomiechovým mokom, vďaka ktorému sa mozog v lebke pohybuje a je chránený pred nárazmi. Napodobením prirodzenej ochrany mozgu funguje aj unikátna technológia MIPS®, ktorá spoľahlivo chráni váš mozog pred nárazmi a znižuje otrasy, ktoré sú naň prenášané. Tenká trecia vrstva MIPS® je umiestnená medzi vnútornou polstrovanou časťou a vrchnou EPS škrupinou prilby pomocou špeciálne vyvinutých ohybných úchytov.

Svojím usporiadaním nijako neruší celkový vzhľad ani tvar prilby, neznižuje komfort, ani nenarušuje technické vlastnosti. V okamihu nárazu sa vrstva MIPS® posunie spolu s hlavou nezávisle na smere nárazu a obmedzí rotáciu mozgu, ktorá môže predstavovať veľké nebezpečenstvo.

MIPS

Nasledujúce video názorne ukazuje, čo sa deje s hlavou pri náraze prilby s MIPS® na prekážku. Hlava nedostáva priamy náraz, ako by to bolo v prípade prilby bez MIPS®, ale zvezie sa v prilbe a absorbovaná nárazová energia je tak mnohonásobne menšia.

V ďalšom videu je podrobne popísaný princíp technológie MIPS®:

Históriu vývoja MIPS® a jeho vynálezcu predstavuje toto krátke video:

Prilby s technológiou MIPS®

 

    Smith Mission Mips

    Smith Mission Mips

    116.99 € 146.24 €

      Smith Allure Mips

      Smith Allure Mips

      108.06 € 154.37 €

        Smith Altus Mips

        Smith Altus Mips

        182.81 €

          Bern Macon 2.0 Mips

          Bern Macon 2.0 Mips

          49.50 € 99.00 €

            Anon Prime Mips

            Anon Prime Mips

            110.00 € 220.00 €

            Ďalšie články z kategórie Novinky, Poradňa - snowboard

            Kalendár akcií

            Detailný kalendár »

            Prihlásiť sa

            Zabudli ste heslo?

            alebo

            Registrácia

            Jazyk