Čo je to splitboarding

Poradňa - splitboard

5. januára 2019 | 0 komentárov

Splitboarding sa v poslednej dobe teší veľkej obľube a tak sme si pre vás nachystali článok o tom, čo tento šport vlastne obnáša, ako vznikol a čo všetko je potrebné zaobstarať, keď sa rozhodnete vyraziť do terénu!

Splitboard = sloboda

Pri splitboardingu skoro žiadny terén nie je dostupný. Je to sloboda pohybu. Pokiaľ práve nešliapete, je možné splitboard používať ako štandardné freeridová doska. Ale pozor - hrozí nebezpečenstvo, že tomuto športu úplne prepadnete!

Ako to všetko začalo

Splitboarding sa zrodil niekedy začiatkom 90. rokov v USA. Snowboardista Cowboy vyrážal na freeride do voľného terénu a používal kombináciu snežníc a snowboardu, čo nebolo práve ideálne. Rozpolil teda v garáži s kamošom snowboard aj viazanie, zostrojili primitívne uchytenie oboch polovíc dosky a vznikol prvý splitboard. Cowboy začal spolupracovať so značkou Voile a výsledkom dlhého vývoja bol splitboard, ako ho v podstate poznáme dnes. Ako ďalší prišiel so splitboard Burton. Naozaj veľký rozvoj splitboardingu prichádza v roku 2010 s filmom Deeper, ktorý predstavil svetovo známy freeride snowboardista Jeremy Jones. Film medzi snowboardistov vzbudil obrovský záujem o tento šport a mnoho snowboardových firiem na to prirodzene zareagovalo a zaradilo splitboard do svojej ponuky.

Trailer k filmu Deeper

Čo všetko budete potrebovať?

Všetko nájdete tu v druhom diele nášho špeciálu o splitboardingu!

Splitboardy

Jedná sa teda o špeciálny snowboard, ktorý pre stúpanie do kopca možno rozdeliť na dve lyže podobné skialpinistickým. Pred jazdou dole možno lyže znovu zopnúť dohromady a natočiť viazanie do polohy pre jazdu. Možnosť rozloženia splitboard na dve polovice a následné spojenie v doska umožňuje špeciálny spojovací systém, tzv. "Split kit". V súčasnosti existujú dva - od firmy Voile a Karakoram.

Viazanie

Táto špeciálna viazanie sú kompatibilné so split kitom a baseplate (spodná časť viazania) je tu špeciálne upravená pre toto použitie. Ďalším faktorom je čo najnižšia hmotnosť, čo sa ocení predovšetkým pri výstupe. Je možné použiť aj klasické snowboardové viazanie s tým, že použijete špeciálny interface, čo mnoho jazdcov používa najmä z finančných dôvodov, ale má to veľa nevýhod - napr. nedokonalý prenos sily z viazania na dosku, vysoká hmotnosť a možnosť povoľovanie skrutiek spájajúcich dosku a viazanie.

Stúpacie pásy

K priľnutie rozloženého splitboard k snehu počas stúpania slúži stúpacie pásy, ktoré sa pripevní na sklznici. Pásy sú z rubovej strany pokryté špeciálnym lepidlom, ktoré zaisťuje vysokú priľnavosť ku sklznicu. Ďalej je dobré k pásom zaobstarať tiež ochranu stúpacích pásov, keď je práve nemáte nalepené na splitboard. Zamedzí tak zotretie lepidla a pri opätovnom použití pásy drží, ako majú. Ďalším šikovným pomocníkom je tiež G3 Love Glove - ochranný obal na stúpacie pásy. Sú to ľahké a praktické vrecká druhov, do ktorých šikovne umiestnite vaše stúpacie pásy a tak ochránite pred lepida nielen vaše rukavice, ale tiež vnútro svojho batohu a pásy tak zostanú chránené oproti všetkým nečistotám a zvýšite tak ich životnosť.

Ako ochrániť vaše stúpacie pásy s pomocníkom 3G Love Glove!

Stúpacie mačky

Mačky sa pri výstupe dajú pripevniť pod viazanie a zabraňujú tak kĺzavaniu v kritických partiách (strmých a traverzových svahoch, na zľadovatenom či tvrdom snehu...)

Freeride boty

Pre splitboarding sú najvhodnejšie tzv. mäkké snowboardové topánky určené na freeriding. Aj keď väčšine splitboardistů bežná snowboardová obuv tiež poslúži, vyvinuli už výrobcovia obuv určenú špeciálne pre splitboarding. Splitboardové topánky sú odolnejšie, majú pogumované špičky pre väčšiu ochranu pri chôdzi mimo sneh či pri použití s ​​mačkami. Všetky freeridové topánky v našej ponuke majú podrážku Vibram, ktorá je zhotovená pre maximálnu priľnavosť na klzkých plochách ako je zmrznutý sneh a pod.

Teleskopické paličky

Pri stúpaní budete potrebovať tiež palice, ktoré na vrchole zložíte a pripevníte na batoh.

Freeride batohy

Batoh je pre splitboardistu nutnosťou, pretože je so sebou nevyhnutné niesť vždy potrebné vybavenie. Aj na krátky výlet je nutné mať so sebou rezervné rukavice, pitie, lavínové vybavenie a pri zjazde musíte mať kam uložiť stúpacie pásy a palice.

Freeride oblečenie

Splitboardisté ​​využívajú systém niekoľkých vrstiev oblečenia. U tohto športu je vrstvenie obzvlášť zmysluplné, pretože výstup býva fyzicky náročný a dochádza často k poteniu oproti zjazde. Pridávanie alebo uberanie vrstiev oblečenia s rôznymi funkciami je preto pre splitboarding ideálnou voľbou.

Lavínové vybavenie

Horské prostredie so sebou často prináša nebezpečenstvo pádu lavín. Neoddeliteľnou súčasťou výbavy každého splitboardisty by tak mala byť lavínová výbava. Úplným minimom je lavínový vyhľadávač, lavínová sonda a snehová lopata. Jedinou aktívny pomôckou pri lavíne, ktorá zabraňuje zasypania snehom, je lavínový batoh s nafukovacími vakmi, ktorý vás udrží na povrchu lavíny. Ostatné pomôcky rieši iba následky - teda nájdenie a záchranu. Kombinácia všetkých prvkov lavínového vybavenie výrazne zvyšuje šance na prežitie jedinca zasypaného lavínou!

ABS batoh v akcii!
Ďalšie články z kategórie Poradňa - splitboard

Kalendár akcií

Detailný kalendár »

Prihlásiť sa

Zabudli ste heslo?

alebo

Registrácia