×
Otváracia doba na Veľkú noc → Pi: 10–17 h | So: 10–18 h | Ne–Po: ZATVORENÉ

Rozhovor s Ondrom Šenkom: „Najviac som sa rozsekal na skejte“

Novinky

17. mája 2023 | 0 komentárov

Vyspovedali sme českého Dannyho MacAskilla, ikonu bike scény, úspešného videotvorcu a sympatickýho týpka. Týmto všetkým totiž zvláda byť hviezda tímu SNOWBOARD ZEZULA Ondra Šenk.

Rozhovor s Ondrom Šenkom

Ahoj Ondro, ako sa máš a na čom práve s Damexom pracujete?

Ahoj, mám sa fajn :) Práve teraz sa venujeme prípravám na sezónu shows, takže ladíme setup a vyrábame nové prekážky. A, samozrejme, točíme videá. Vydávame dve videá týždenne, tak sa musíme celkom otáčať. Čo sa týka mediálneho obsahu, plánujeme pár tripov do zahraničných bikeparkov, odkiaľ samozrejme tiež budú videá. Na to chystáme spoluprácu s kamošmi, čo tiež tvoria obsah na YouTube – Kubom Venclom a Vaškom Kolářom. Väčší projekt sa v blízkej dobe nechystá, možno na jeseň, ale až to dostáva obrysy.

Máte s príchodom jari veľa live shows a exhibícií?

Teraz máme kompletne zabookovaný jún, ale potom príde stopka a chceme sa venovať kreativite a tvorbe mediálneho obsahu. O to nám ide najviac a neradi by sme sa zasekali iba exhibíciami.

Prvé, čo človeka pri sledovaní vášho nabitého YouTube kanála napadne, kam chodíte na tie nápady? Bicykel z tenisákov, tá pozváraná hrdzavá vec, vaňa. Je toho veľa a je to mazec! Určite máte hlbokú studnicu inšpirácie a tipy pre fanúšikov, čo práve čakajú na vaše ďalšie video. Čo sledovať okrem Dannyho MacAskilla samozrejme?

Pretože máme voľné ruky, môžeme vymyslieť vlastne akúkoľvek blbosť. Keby sme točili len suché jazdenie, asi by to veľa ľudí nebavilo. Navyše s Damjanom máme už odpretekaných veľa rokov, takže si nepotrebujeme nič dokazovať a hrať sa na dôležitých bajkerov. Preto, aj v záujme sledovanosti, občas radi natočíme nejaký bizár, virál, nazvi si to ako chceš.

Inšpirácia chodí z rôznych strán, samozrejme, aj od zahraničných tvorcov, ako sú okrem Dannyho napríklad Sam Pilgrim, Matt Jones, Kriss Kyle, Chris Akrigg alebo Hans Rey. Ale vždy sa do toho snažíme vložiť aj niečo svoje. Potom vymyslíme nejakú prasačinu, ideme to zmontovať a natočiť!

Kde je pre vás hranica, za ktorou ani v najazdených videách ísť nechcete?

Všetko, čo má riadidlá a kolesá, je pre nás v pohode.

Rozhovor s Ondrom Šenkom

Plánujete tvorbu systematicky dlho dopredu, alebo sú to do nejakej miery impulzy, čo sa práve objavia? Kadenciu nových videí máte predsa len veľmi slušnú.

Ako kedy. Pre niekoho asi musíme byť s Damjanom synonymom chaosu, ale vzájomne si tak sedíme, že si v tom dokážeme urobiť systém. Niektoré nápady plánujeme dopredu na konkrétne dni, ale plány sa často ohýbajú, samozrejme, aj s ohľadom na počasie. Finálne rozhodnutie točiť často padá deň vopred, ale nápady, z ktorých vyberáme, už väčšinou existujú dlhšiu dobu.

Nemôžem sa neopýtať, prečo jazdíš práve prilby a oblečenie Fox? Čo považuješ za ich prednosti?

Mám bike nohavice Fox Flexair a baví ma na nich strih so zúžením pri členkoch a dostatkom miesta na chrániče. Páči sa mi aj výborná priedušnosť, takže sa dajú používať celé leto a v bike parku ťa ochránia lepšie ako kraťasy. Keď sa ochladí, jazdím zateplený variant Flexair Pro Fire.

Veľa používam aj Bundu Ranger Water, ktorá má priestrannú kapucňu na prilbu a hodí sa kedykoľvek viem, že môže prísť dážď, nielen na bicykli.

Moja obľúbená prilba je Fox Dropframe s predĺženou ochranou zátylku a uší. Jazdím ju už tretí rok a výborne mi sedí, pretože spája otvorenosť s lepším krytím. Ale keď je potreba, používam aj integrálku Proframe.

Mám aj rukavice Fox, ale tie toľko nevyužijem, pretože skrátka väčšinou jazdím bez rukavíc. Celkovo to má Fox vychytané a na ich produktoch cením aj presah medzi bike a street oblečením.

    Fox Flexair Race Pant

    Fox Flexair Race Pant

    136.50 € 170.62 €

      Fox Proframe Blocked

      Fox Proframe Blocked

      227.52 € 284.40 €

        Fox Ranger 2.5L Water Jacket

        Fox Ranger 2.5L Water Jacket

        97.49 € 121.86 €

        Rozhovor s Ondrom Šenkom

        A čo topánky Five Ten Freerider Pro? Čo na tejto klasike najviac oceňuješ?

        Pri topánkach vlastne moja spolupráca so SNOWBOARD ZEZULA začala. Najskôr som jazdil vo Vanskách, ale Five Ten je predsa len na jazdenie trochu iný level. Tie topánky sú výborne ušité, majú neuveriteľnú životnosť a odolnosť, aj keď im dávam zabrať. Chvíľu trvá, kým sa prešliapnu, ale potom príde fáza, kedy majú optimálnu tuhosť, sú pohodlné a dávajú perfektný cit od pedálov. Sú pevné, úzke a dobre sa čistia. V kombinácii s dobrými pedálmi podrážka Stealth drží ako prilepená.

          Five Ten Freerider Pro

          Five Ten Freerider Pro

          118.82 € 158.43 €

            Five Ten Freerider Pro

            Five Ten Freerider Pro

            158.43 €

              Five Ten Freerider

              Five Ten Freerider

              113.73 €

              Povedz nám niečo aj k ďalšej výbave, čo máš od SNOWBOARD ZEZULA:

              Okuliare Oakley Sutro, tie už prežili nejaký ten pád a včera som si na ne dokonca v aute sadol. Stačilo zacvaknúť nožičky a okuliare valia ďalej! Na sklách Prizm si tak ulietavam, že ich vozím nielen na bicykli, ale napríklad aj pri šoférovaní a nevadí mi mať ich na sebe skoro stále. Bez nich už mám pocit unavených očí.

              Rozhovor s Ondrom Šenkom

              Prilba Bern – Jednoduchá a fungujúca prilba, čo používam na street trial.

              Chrániče Amplifi Salvo Joint Zip – Tak toto je ďalší banger! Pre mňa úplne bezchybný produkt. Vďaka zipsu si pri nasadzovaní nemusíš dávať dole topánky, neschádzajú a hodia sa napríklad aj keď pri skokoch potrebuješ pridržať sedlo kolenami, aby to tak netlačilo.

                Oakley Sutro

                Oakley Sutro

                161.72 €

                  Bern Macon 2.0 Mips

                  Bern Macon 2.0 Mips

                  55.30 € 79.00 €

                    Amplifi Salvo Joint Zip

                    Amplifi Salvo Joint Zip

                    100.00 €

                    Dokážeš povedať, čo ťa momentálne najviac baví? Street/trial, trail/enduro, bizáriky, výučba, živé exhibície alebo tvorba videí?

                    Aktuálne ma to baví všetko!

                    Čo ťa teší a čo naopak mrzí na českej bike scéne?

                    Je fajn, že máme v Česku množstvo miest, kde sa dá jazdiť a stále to tu rastie. Stavajú sa bikeparky aj trailcentrá, mlaďasi jazdia, nesedia len pri počítači, a z toho mám radosť. Trochu ma mrzí, že dosť ľudí viac ladí, než jazdí. Na druhú stranu aspoň k tomu bajku predsa len trochu privoňajú, takže to nie je taká tragédia.

                    Občas nám napíše chlapec, čo si práve kúpil bicykel, a už chce, nech ho sponzorujeme. Máš nejakú radu pre mladých začínajúcich bajkerov, ktorí by chceli raz ísť vo vašich stopách, uspieť na pretekoch alebo na YouTube a získať sponzorov?

                    Moja rada je trénovať, neuspokojiť sa s tričíkmi, čo v bikeparku denne predvedie päťdesiat ďalších ľudí, ale trochu sa hecnúť a dostať to na vyšší level, kde si ťa niekto môže všimnúť. S vytrvalým tréningom prichádza aj sebadisciplína a spoľahlivosť, to sú pre sponzorov dôležité vlastnosti.

                    Rozhovor s Ondrom Šenkom

                    Dúfam, že sa ťa tým označením nedotknem, ale s Damexom ste vlastne zároveň aj youtuberi, takže ako hodnotíš túto scénu, ktorej dominujú skôr gameri? Ako sa stretávate s podmienkami YouTubu a neplánujete prechod alebo oddelenie časti obsahu na nejakú inú platformu, ako to robí veľa tvorcov?

                    Od pojmu youtuber som sa popravde oslobodil a je mi vlastne jedno, kam ma kto radí. YouTube je len médium a nám ide o obsah. Rozhodne nehádžem všetkých youtuberov do jedného vreca – sú medzi nimi aj neskutočne inšpiratívni tvorcovia, ale čo sa týka gamerov, táto kategória ide mimo mňa.

                    Platenou platformou je pre nás výučbový projekt BIKADEMY, ktorý sme začali tvoriť počas covidovej pandémie, kedy sme boli nútení zrušiť exhibície. Zábavný obsah nechávame na YouTube zadarmo a tento model nám vyhovuje.

                    Ktorý crash najviac bolel?

                    Paradoxne najhoršie som spadol na skejte. Padať z bicykla som už 20 rokov zvyknutý a žiadny deštruktívny pád ma zatiaľ nestretol *klep klep*. Lenže na skateboarde padať neviem a keď som raz jazdil v účku, preľahol som si rameno a bol som dva mesiace odpísaný.

                    Kedy si mal na bicykli najväčší strach?

                    To bolo pri session s blanenským fotografom Ondrom Grundom, s ktorým sme v Moravskom krase fotili v noci na jednom moste. Balansoval som na betónovej hrane, podo mnou 15 metrov nič a potom kamenistý potok. Musel som po tme nastúpiť do pedálov, pritom som nič nevidel, do toho potom Ondra stlačil spúšť a mne napráskali blesky priamo do ksichtu. To celé bolo treba asi päťkrát zopakovať, kým fotka vyšla, takže nič príjemné.

                    Čo zatiaľ považuješ za svoj najväčší úspech?

                    Aktuálne za svoj najväčší úspech považujem to, že dokážeme s Damexom stabilne pracovať, točiť videá a spoločne si to užívať. Už to robíme šesť rokov a stále sme spolu schopní makať a budovať značku BIKE O'Clock.

                    Jo a postavil som barák, čo je v dnešnej dobe tiež veľký úspech!

                    Najlepšie video? Nielen podľa počtu zhliadnutí, ale z tvojho vlastného pohľadu.

                    Najvyššie čísla majú virálne videá, komédie, ale ja za najlepšie videá považujem svoje edity – to je pre mňa, ako keď kapela vydá album. Obnáša to veľa príprav, plánovania, tréningu, zháňania peňazí a ľudí, čo ti pomôžu. Taká vec sa podarí maximálne raz za jeden až dva roky, takže to si cením najviac.

                     

                    Ebikes sú stále trochu kontroverznou témou, tak čo si o nich myslíš ty?

                    Ja nepatrím do žiadneho z extrémnych táborov, ani k hejtrom ani k nekritickým nadšencom. Elektrobicykel je super vec, keď sa chceš rozjazdiť v enduro teréne, natrénovať jazdu do kopca, kde ti motor pomôže a techniku nacvičíš lepšie ako na klasickom bicykli. V zjazde tiež super, ale ebajk je so svojou hmotnosťou tak trochu tank, takže napríklad triky ani väčšie skoky na ňom veľmi skúšať nechceš.

                    Čo ťa baví, keď práve nie je „čas jazdiť?“ Máš aj nebajkové koníčky?

                    Jasné, že mám a snažím sa mať! Občas je potrebné vydýchnuť a nabrať inšpiráciu aj inde ako na bicykli. Baví ma práca s drevom a samozrejme ďalšie športy - wakeboarding, surfing, skialpinizmus alebo lezenie. A preto je fajn mať za chrbtom sponzora, ako je SNOWBOARD ZEZULA, ktorý ma dokáže vybaviť takmer na všetky moje aktivity.

                    Načrtneš nejaké ďalšie plány? Na čo sa môžu fanúšikovia tešiť v blízkej dobe?

                    Väčšie plány sa mi v hlave rysujú, ako som hovoril, ale to chce ešte čas. Chcem hlavne ďalej bajkovať, podnikať ďalšie tripy s kamošmi, tvoriť obsah a stále sa zlepšovať. A tiež zostať zdravý a ešte dlho jazdiť, to vôbec nie je samozrejmosť a veľmi si to vážim!

                     

                    Ďalšie články z kategórie Novinky

                    Kalendár akcií

                    Detailný kalendár »

                    Prihlásiť sa

                    Zabudli ste heslo?

                    alebo

                    Registrácia

                    Jazyk