Test nového splitboardu Nidecker Escape

Novinky, Poradňa - splitboard

8. februára 2023 | 0 komentárov

Tohtoročnú splitboardovú novinku Nidecker Escape si zobral do parády Vašek Čajka z Freeride.cz. Ako obstál split v rakúskom backcountry? A aké bolo Vaškove splitboardové prvýkrát? Čítaj ďalej a všetko sa dozvieš.

Splitboarding počas covidu rozhodne zažil raketový boom, ale sú aj takí, ktorí s ním ešte nejaký rok počkali. Do tejto skupiny lenivcov patrím aj ja a na svoj štart splitboardovej kariéry som čakal až do začiatku tohtoročnej zimy. Vtedy som zažil moje prvýkrát a bolo to ešte lepšie, než som čakal.

Ako ste si určite všetci všimli, tak už niekoľko rokov spolupracujeme s českým shopom Snowboard Zezula, kde nás do tohtoročnej sezóny vybavili aj splitboardovým gearom. Na výber tam toho majú kopec, ale mňa ako splitboardového začiatočníka očaril konkrétne prvý splitboard v histórii firmy Nidecker, a teda Nidecker Escape Split. Ide o variant ich all-mountain dosky, ktorú banda inžinierov rozrezala napoli a do výbavy jej dala tie najlepšie technológie v ponuke. Jednoducho láska na prvý sklz.

 

Hneď, čo mi doska dorazila do hoodu, tak dotiahla aj riadnu kydanicu, ktorú u nás v Beskydoch nepamätáme najmenej päť rokov a ešte ku všetkému už v decembri. Jednoducho dokonalá podmienka na to moje slávne prvýkrát! Prvý deň som šiel na milovanú Lysú horu alebo beskydský ľadovec, kde zajazdíš od začiatku zimy až do jari. Plus v tom množstve snehovej nádielky som sa tam cítil ako v Hokkaide. Od prvého sklzu smerom nahor som si „rozpolený snowboarding“ zamiloval a vedel som, že už sa toho nikdy nepustím. To však platilo len do chvíle, než som začal stúpať do prvého poriadneho kopca, tam to medzi nami dosť škrípalo, ale zvládli sme to a dosiahli sme až samého vrcholu beskydského kráľovstva vo výške 1323 m. n. m. Tam prebehla prvá spojovačka ever, ktorá bola ďaleko ľahšia, než som čakal a išlo sa dole. Cestou do údolia ma to bavilo tak veľmi, že čas na blysnutie nejakej tej fotky z prvej jazdy sa jednoducho nenašiel.

Takto sme spolu strávili ešte niekoľko dní pred Vianocami, kedy som dennodenne šliapal po okolitých kopcoch a užíval si slobodu pohybu v miestach, kde som predtým bohužiaľ jednoducho nemohol, pretože by som sa utopil a umrel vyčerpaním z plávania v závejoch. V tomto je ten splitboarding podľa mňa najkrajší, samozrejme, niekedy to bolí, ale človek sa jednoducho môže vydať naozaj kamkoľvek a preskúmať každé zákutie lokálnych hôr.

Minulý týždeň ale prišiel čas na test ohňom. Z Freeride.cz/Snow kolegom Štefánom Košíkom sme sa vydali do rakúskeho Alpbachu na akciu SHOPS 1st TRY. Pri tejto príležitosti sme sa rozhodli vydať na cestu o dva dni skôr a z pohodlia môjho FR.CZ bývania vyrážať dva dni za dobrodružstvom do poriadnych kopcov, kde sme (ja a splitboard) zažili prvú naozajstnú krízu. V Beskydoch to bolo všetko krásne... Lokálne známe kopce, max 600 výškových a žiadne prudké psycháčiny.

Lenže v rakúsku ma pozdravila drina. Tá pravá splitboardová drina, kde človek okúsi, ako chutí snowboarding bez pohodlia lanoviek. Asi to bolo potrebné, ale hore po 1200 výškových sa vo mne prebudil splitboardista all-inclusive. Dravosť užiť si jazdu dole, precítený každý oblúčik, stopercentný stav prítomnosti, nenávisť ku každému teroristovi, ktorý sa do prachu vydal z okolitých zjazdoviek, aby mi v komforte sedačkovej lanovky postriekal freeridový raj. To všetko v jednom balíčku na otvorenie ktorého som potreboval prežiť prvý skutočný splitboarding vo vysokých horách.

 

Tá cesta dole je jedna veľká rozprávka so šťastným koncom. Splitboard pláva ako český turista pri Jadrane a ty sa len kocháš a prežívaš tú chvíľu, ktorú žiješ.

THANK YOU SPLITBOARDING! THANK YOU NIDECKER! THANK YOU ENGINEERS! Dotiahli ste môj život k dokonalosti vďaka jednej hračke pre veľkých aj malých chlapcov (samozrejme aj dievčatá!).

 

Aby som tento príbeh uzavrel, tak vám ešte predstavím môj milovaný setup, ktorý som si na tohtoročnú zimu poskladal. Split a pásy som si vybral, ako som už spomenul, od Švajčiarov z Nideckeru - Nidecker Escape Split, viazanie som bral UNION Charger a paličky od Burtonu v kolabe s Black Diamond Compactor pole. Za mňa by som odporučil do paličiek radšej zainvestovať, pretože bez nich na vrchol nedôjdete a tieto Burtony sú fakt TOP!

Hlavne k tomu viazaniu. Na výber je samozrejme od veľkého množstva výrobcov. Od tých špecializovaných iba na splitboarding, ako je napríklad firma Spark R&D, ako aj od snowboardových stálic ako UNION. Každý k tomu pristupuje trošku inak. Všetkým, ktorí to so splitboardingom myslia naozaj vážne, by som odporučil Sparky, ale aj ten nový UNION už je vychytaný. Základom je vždy si to poriadne a poctivo namontovať, aby to na seba sadlo ako zadok na hrniec!

 

Testoval a fotil Vašek Čajka z Freeride.cz

 

    Nidecker Escape

    Nidecker Escape

    584.00 € 730.00 €

      Union Charger

      Union Charger

      355.26 € 507.52 €

        Burton BD Compactor Pole

        Burton BD Compactor Pole

        140.00 €

          Nidecker Escape Split Skin Ice Blue

          Nidecker Escape Split Skin Ice Blue

          200.00 € 250.00 €

            Spark R&D Arc ST

            Spark R&D Arc ST

            529.00 €

             

             

            Ďalšie články z kategórie Novinky, Poradňa - splitboard

            Kalendár akcií

            Detailný kalendár »

            Prihlásiť sa

            Zabudli ste heslo?

            alebo

            Registrácia

            Jazyk