Tipy a triky pre splitboarding bez starostí

Poradňa - splitboard

26. januára 2023 | 0 komentárov

Ver tomu, že aj keď na splitboarde šliapeš už niekoľko sezón, aspoň jeden z týchto tipov bude pre teba novinkou. Nechaj sa poučiť od ostrieľaných profíkov zo Spark R&D, od ktorých sme tieto vychytávky odkukali.

Riadne prípravy na splitboardovú túru, ostražitosť a pohyb na horách s rešpektom, alebo mať po vreckách náradie a náhradné skrutky na viazanie - toto všetko je úplný základ. Profíka z teba urobia práve také life hacky, ktoré prichádzajú so skutočnými skúsenosťami. My ti to trochu uľahčíme a pár takých trikov ti ukážeme.

 

1. Split cez rameno

Občas nastanú situácie, kedy musíš split zložiť aj pri stúpaní a prejsť krátky úsek hrebeňa po svojich. Alebo sa skrátka potrebuješ dostať cez asfaltku späť na zasneženú stopu. Neriskuj pri prenose rozloženého splitu ujmu na zdraví a prilož k sebe obe dosky skĺznicou k sebe, ako sa to robí s lyžami. Využi pružnosť strapov na viazaní, obtoč ich okolo zložených dosiek a zapni do nich remienky z protiľahlého viazania. Dosky držia pri sebe a môžeš ich hodiť na rameno! Keď budeš môcť zase naskočiť do stopy, split máš raz dva pripravený na cestu aj s nasadenými pásmi.

 

2. Použi topánku

To, že by sa niekto pred zjazdom v backcountry sťažoval na čerstvý prašan, znie trochu ako sci-fi. Ale predstav si, že potrebuješ nasunúť viazania na puky do zjazdovej polohy a doska sa ti pri každom pokuse rúca do snehu. Než sa začneš rozčuľovať, skús si oprieť hranu splitu o vlastnú topánku. Zamedzíš tak tomu, aby sa doska ďalej ponorila do prašanu a navyše vytvoríš nohou protitlak, ktorý ti uľahčí nasunutie viazania. Cvak, a je to! Uži si zjazd bez rozčuľovania.

 

3. Pivný kuriér

Chápeme to. Zvádzaš so sebou vnútorný boj a zvažuješ, či vziať do batohu na výstup pivko, keď tá ultralight výbava stála toľko peňazí. Pokiaľ ale vyrážaš na hory s kamošmi, v nestrážený okamih im do batohu prihoď pár plechoviek. Čo oči nevidia, to srdce (alebo skôr chrbát) nebolí. Uznávame, že tento tip je trochu podlý, ale je tu veľká pravdepodobnosť, že ti za to pivko na kopci nakoniec aj poďakujú.

 

4. Škrabka na ľad

Konečne stojíš pred vysneným zjazdom! Ešte zadrž. Pokiaľ ťa potom čaká ďalšie šliapanie, postaraj sa najskôr o stúpacie pásy. Než dosky spojíš pre zjazd, zapichni jedno z nich do snehu, aby pevne držalo. Pás chyť za oba konce a využi vnútornú neostrú hranu dosky na zotretie všetkého snehu a ľadu, ktorý sa zachytil na lepidle. Až potom pásy starostlivo zlož a vyraz v ústrety prašanu.

 

5. Pásy v teple

Keď mrzne až praští, niekedy aj lepidlo na pásoch začne štrajkovať. Starostlivo pásy očisti a ulož ich do vnútorného vrecka bundy, alebo kamkoľvek, kde si budú môcť užívať tvoje telesné teplo. Lepidlo pookreje a keď si zídeš kopec, bude zase pripravené na výstup. O svoje pásy sa však všeobecne nezabúdaj starať s láskou, vždy pri sebe maj ochranný vak a ďalšie praktické vychytávky.

 

6. Kto maže, ten šliape

Keď na splite vytiahneš jahodový balzam na pery, nenechaj sa odradiť spytujúcimi sa pohľadmi kamošov. Mráz je zradný a niekedy aj to najprémiovejšie viazanie zatuhne. V tej chvíli prichádza na scénu práve balzam! Môžeš s ním premazať akékoľvek komponenty. Napríklad takú opierku päty po premazaní sklopíš obyčajným švihom trekovej paličky a od kamošov nakoniec zožneš potlesk.

PS: jahôdková vôňa balzamu nie je nevyhnutnosť, fungovať bude aj starý dobrý jelení loj.

Tak čo, už máš zbalené?

To pivko u nás nezoženieš, všetko ostatné ale nakúpiš počas pár kliknutí. Mrkni na naše freeridové vybavenie – máme všetko, čo budeš na splite potrebovať a s výberom ti radi poradíme.

 

    G3 Plant Based Wax Kit

    G3 Plant Based Wax Kit

    19.91 €

      G3 Splitboard LT Universal 140 mm

      G3 Splitboard LT Universal 140 mm

      172.35 € 202.76 €

        G3 Love Glove

        G3 Love Glove

        56.48 €

          Nidecker Escape Split Skin Ice Blue

          Nidecker Escape Split Skin Ice Blue

          200.00 € 250.00 €

            Black Diamond BD Compactor Poles

            Black Diamond BD Compactor Poles

            119.00 € 140.00 €

              Spark R&D Ibex ST Crampon

              Spark R&D Ibex ST Crampon

              135.00 €

                SWOX Mineral UV Lip Balm

                SWOX Mineral UV Lip Balm

                6.90 €

                  Spark R&D Backcountry Kit

                  Spark R&D Backcountry Kit

                  45.00 €

                   

                   

                  Ďalšie články z kategórie Poradňa - splitboard

                  Kalendár akcií

                  Detailný kalendár »

                  Prihlásiť sa

                  Zabudli ste heslo?

                  alebo

                  Registrácia

                  Jazyk