Ako vybrať skialpové lyže

Poradňa - lyže

4. januára 2023 | 0 komentárov

Láka ťa skialpinizmus? Ak s týmto úžasným športom chceš začať, hodí sa vedieť, podľa čoho voliť základnú položku do výbavy – skialpinistické lyže. Pomôžeme ti vybrať tie najlepšie!

 

Jak vybrat skialpové lyže

Aby ti lyže dobre slúžili, je potrebné ujasniť si, ako ich budeš používať. Túžiš hlavne šliapať a si mušia váha, alebo skôr patríš k zapáleným freeriderom, čo sa len potrebujú nejako dostať hore? Jazdíš agresívne aj v najdrsnejšom teréne, alebo sa radšej vozíš? Toto všetko si musíš vopred rozmyslieť. Poďme si to rozdeliť a názorne ukázať na modelovom rade Black Crows Freebird.

 

Kategórie skialpinizmu

Speedtouring

Ak si hardcore športovec, čo behá, jazdí na bicykli, je dušou pretekár a miluje výstupy, toto bude tvoje poňatie skialpinizmu. Na speedtouring sa používajú tie najľahšie, najužšie a často aj najkratšie lyže, s ktorými budeš hore raz dva. Vďaka najnovším technológiám a moderným konštrukciám už ani zjazd rozhodne nebude žiadna hrôza, ale napríklad v prašane to bude chcieť trochu zapretia a poriadny skill. Speedtouring je výkonnostný tréning, pri ktorom sa poriadne zapotíš.

Šírka lyží: do 85 mm

Dĺžka lyží: kratšie než výška postavy (150-170 cm)

    Black Crows Mentis Freebird

    Black Crows Mentis Freebird

    642.54 € 917.92 €

    Skitouring

    Skialpinista, čo má rád šliapačku aj zjazd, volí všestranné a vyvážené lyže, väčšinou pod viazaním široké medzi 85 a 95 mm. Hravo zvládnu stúpanie bez zbytočnej váhy navyše, ale zároveň majú aj výborný zjazdový potenciál a dostatočný vztlak na plávanie prašanom. S týmto náčiním budeš v pohode objavovať nedotknutú horskú prírodu a užívať si túru od začiatku do konca.

    Šírka lyží: 85–95 mm

    Dĺžka lyží: o 5-10 cm kratšie, prípadne zhodné s výškou postavy

      Black Crows Orb Freebird

      Black Crows Orb Freebird

      554.62 € 792.32 €

        Black Crows Camox Freebird

        Black Crows Camox Freebird

        597.29 € 853.27 €

        Freetouring

        Tým, ktorí preferujú maximálny zážitok zo zjazdu, je určená posledná kategória Freetouring. Vyšliapeš kopec a máš nekompromisný freeride! Spadajú sem široké lyže, často aj cez 100 mm, väčšinou sa volia aj dlhšie, takže s nimi budeš plávať prašanom ako parník na hladine. Výmenou za nejaký ten gram navyše získaš epický zjazd a jazdné vlastnosti blížiace sa all-mountain lyžiam.

        Šírka lyží: od 95 mm

        Dĺžka lyží: zhodná, alebo až o 8 cm dlhšia než výška postavy

          Black Crows Corvus Freebird

          Black Crows Corvus Freebird

          682.37 € 974.81 €

           

          Viazanie na skialpy

          Na ľahké lyže ľahké skialpové viazanie, naopak na freetouring potrebuješ pevnejšie bezpečné viazanie s brzdami. To je veľmi zjednodušené pravidlo, pretože v skutočnosti je voľba viazania na skialpy celkom zložitá záležitosť.

          Začneme opäť speedtouringom, čiže disciplínou, kde veľmi záleží na hmotnosti. Ak sa hlásiš do tejto skupiny, určite budeš voliť ľahké pinové/tech viazanie. Tie najextrémnejšie závodné kúsky vážia len pár desiatok gramov, pokiaľ ale očakávaš bezpečnostné funkcie alebo brzdy – a to odporúčame pre všetkých okrem hardcore strelcov, je už treba siahnuť po trochu ťažšom a sofistikovanejšom modeli.

          Výbornú kombináciu výkonnosti, bezpečia a prijateľnej váhy ti ponúkne hybridné viazanie. V stúpacom móde používa piny, ale pri zjazde funguje podobne ako klasické all-mountain viazanie vrátane bezpečnostných funkcií. Skvelá voľba pre skitourera, čo chce v pohode šliapať a schádzať naplno.

          Poslednou možnosťou ideálnou pre freetouring je rámové viazanie. Keď to trochu zjednodušíme, je to vlastne plnohodnotné alpine viazanie pripevnené na doske, ktorá má odomykaciu pätu. Je kompatibilné so zjazdovými topánkami, tým pádom sa hodí pre freeriderov aj zjazdových lyžiarov, čo si vyrazia na túru len občas.

            Armada N Tracer Tour

            Armada N Tracer Tour

            399.96 € 499.95 €

              G3 Zed 12

              G3 Zed 12

              409.26 € 511.58 €

                Fritschi Xenic 10

                Fritschi Xenic 10

                397.16 € 467.25 €

                  Fritschi Vipec Evo 12

                  Fritschi Vipec Evo 12

                  483.51 € 568.83 €

                    Armada N Shift MNC 13

                    Armada N Shift MNC 13

                    423.96 € 529.95 €

                      Tyrolia Ambition 10 MN W/O Brake C

                      Tyrolia Ambition 10 MN W/O Brake C

                      251.89 €

                       

                      Skialpinistické topánky

                      Aj voľba skialpových topánok je poriadna alchýmia. Rovnako ako ostatná výbava musí zodpovedať tvojim požiadavkám na pomer výstupu a zjazdu. Vybrať topánky v súlade s viazaním a lyžami je absolútna nutnosť, pretože inak hrozní, že si nielen pokazíš zážitky zo skialpinizmu, ale môžeš dokonca naraziť na problémy s kompatibilitou.

                      Topánky pre speedtouring a skitouring ti musia poskytnúť dostatok pohodlia pre výstup, pritom byť čo najľahšie a ešte k tomu dostatočne tuhé pre istý zjazd. Proti zjazdovým topánkam mávajú ľahšiu konštrukciu a často aj menej praciek, ktoré sú v niektorých modeloch úplne nahradené uťahovaním BOA alebo iným systémom. Keď budeš chcieť veľmi naháňať gramy, môžeš siahnuť aj po ultraľahkých lyžiarkach, ktoré vo svojej konštrukcii využívajú karbón a mávajú otvorenejší skelet.

                      V každom prípade je dôležité aj ľahké prepínanie chôdze a zjazdového režimu a podrážka musí mať priľnavý gumový povrch – často sa používa legendárny Vibram. Samozrejme, pokiaľ nemáš rámové viazanie, nesmú chýbať techové inzerty v špičke. Pri výbere nezabudni dať pozor tiež na dostatočný rozsah pohyblivosti komína (optimálne aspoň 60°) a správny flex index s ohľadom na tvoju hmotnosť a spôsob jazdy.

                      Ak holduješ freetouringu, potom sa pozri po pevnejších freeride topánkach, ktoré sa konštrukčne viac blížia zjazdovým. U tých je potrebný tuhší flex a naopak stačí menší rozsah pohybu.

                      Základom je samozrejme vždy topánky dôkladne vyskúšať, overiť kompatibilitu s viazaním a pokiaľ to umožňujú, nechať si ich tepelne vytvarovať – vypiecť.

                        SCARPA F1 3.0

                        SCARPA F1 3.0

                        253.39 € 633.48 €

                          Tecnica Wms Zero G Tour

                          Tecnica Wms Zero G Tour

                          289.50 € 578.99 €

                            Tecnica Cochise 130 Dyn Gw

                            Tecnica Cochise 130 Dyn Gw

                            682.61 €

                             

                            Ďalšia výbava na skialpinizmus

                            Kým sa vydáš na výšľap, bude to ešte chcieť stúpacie pásy, palice, mačky a, samozrejme, vysoko technické oblečenie.

                            Omrkni celú skialpinistickú výbavu.

                             
                            Ďalšie články z kategórie Poradňa - lyže

                            Kalendár akcií

                            Detailný kalendár »

                            Prihlásiť sa

                            Zabudli ste heslo?

                            alebo

                            Registrácia

                            Jazyk