ORTOVOX: Zodpovedný skitouring

Novinky, Udržateľnosť

31. októbra 2022 | 0 komentárov

Na bezpečný pohyb v horách potrebuješ znalosti, schopnosti a správne vybavenie. A ešte niečo navyše: Treba rozumieť prostrediu. Keď si v horách, máš zodpovednosť – za seba, za ostatných, za prírodu. Ako sa k tomu stavia ORTOVOX?

ORTOVOX: Zodpovědný skitouring

Zodpovedný skitouring: Celá zimná kolekcia ORTOVOX je teraz klimaticky neutrálna – je to míľnik, ale zároveň len malý krok na dlhej ceste. Cieľom spoločnosti ORTOVOX nie je kompenzácia oxidu uhličitého, ale výrazné zníženie uhlíkovej stopy!

Zameranie spoločnosti ORTOVOX sa ale v žiadnom prípade neobmedzuje iba na klimatickú neutralitu. Komunita, rešpekt, dobré životné podmienky zvierat a ochrana prírody boli pre spoločnosť ORTOVOX vždy dôležité. Značka napríklad opäť získala status Leader od Fair Wear Foundation, ktorý vyzdvihuje snahu spoločnosti zaručiť spravodlivú výrobu. Dobré životné podmienky zvierat zaručuje aj vlastný štandard značky pre vlnu ORTOVOX WOOL PROMISE, ktorý ide nad rámec požiadaviek štandardnej certifikácie RWS na trhu.

ORTOVOX WOOL PROMISE

ProtACT LAB

Nový prírastok medzi multimediálne výučbové a školiace platformy ORTOVOX. V zimnej sezóne 2022/23 je do programu ProtACT LAB pridaná nová kapitola o „zodpovednom lyžovaní vo voľnom teréne“. Cieľom tejto novej kapitoly je ukázať lyžiarom, ako môžu vykonávať horské športy čo najšetrnejšie k zvieratám a prírode. Vďaka 10 tipom DAV (Deutscher Alpenverein) pre skialpinizmus šetrný k prírode sa čitatelia dozvedia, ako byť pri pobyte na horách obzvlášť ohľaduplní k zvieratám a prírode. Správca parku vo videu opisuje najväčšie problémy a ich dôsledky. Na záver si v kvíze o stopách ohrozených druhov zvierat vyskúšaš novo nadobudnuté znalosti. Pozri sa na túto kapitolu ProtACT LAB.

ProtACT LAB bol spustený na jar 2022 s cieľom inšpirovať komunitu horských športov k sociálne a ekologicky zodpovednejšiemu prístupu k horám a zrozumiteľnou a zábavnou formou vysvetliť, ako to môžu dosiahnuť. Je plný tipov a aplikácií, ponúka multimediálne odborné znalosti a napr. vo videách Repair & Care vysvetľuje, ako čo najdlhšie využívať svoje výrobky.

FWF – Fair Wear Foundation

Fair Wear Foundation je nezisková organizácia spolupracujúca s výrobcami, továrňami, odbormi a vládami na zlepšení pracovných podmienok v textilnom priemysle. Členovia sa zaväzujú dodržiavať Kódex pracovných postupov Fair Wear. Organizácia Fair Wear vykonáva pravidelné audity dodržiavania pravidiel. Kódex pracovných postupov zahŕňa štandardy, ako sú právne záväzné pracovné zmluvy, vyplácanie mzdy pokrývajúce životné náklady a primeraný pracovný čas.

ORTOVOX: Zodpovědný skitouring

Bluesign

Systém bluesign je jedným z kľúčových a najprísnejších riešení v textilnom priemysle pre ekologicky šetrnú výrobu chemických látok, materiálov a konečných výrobkov. Zameriava sa na používanie kvalitných a bezpečných chemických látok na čistú výrobu, ktorá účinne využíva zdroje v celom výrobnom procese, podporuje bezpečné pracovné podmienky a zaisťuje, aby výrobky nepredstavovali riziko pre zdravie spotrebiteľov.

Grüner Knopf

"Grüner Knopf" je vládna značka pre udržateľne vyrábaný textil. Vyžaduje dodržiavanie záväzných noriem na ochranu ľudí a životného prostredia v procese výroby textilu. Musí byť splnených celkom 46 prísnych sociálnych a environmentálnych kritérií, ktoré pokrývajú široké spektrum od odpadových vôd až po nútené práce. Čím je "Grüner Knopf" výnimočný? Auditované sú nielen výrobky, ale aj celá spoločnosť. Kritériá a podmienky pre "Grüner Knopf" stanovuje nemecká vláda. Dodržiavanie stanovených kritérií kontrolujú nezávislí auditori.

RDS – Responsible Down Standard

Výrobky certifikované podľa štandardu Responsible Down Standard (RDS) obsahujú prachové perie alebo perie z fariem certifikovaných podľa požiadaviek na dobré životné podmienky zvierat.

RWS – Responsible Wool Standard

Výrobky certifikované podľa štandardu Responsible Wool Standard (RWS) obsahujú vlnu z fariem (nezávisle) certifikovaných podľa požiadaviek na dobré životné podmienky zvierat a hospodárenia s pôdou.

SWISSWOOL

Od roku 2011 ORTOVOX používa ako zatepľovací materiál SWISSWOOL – vlnené vlákna zo Švajčiarska. Udržateľná vlna regionálneho pôvodu skvele hreje aj za mokra, ľahko sa udržuje a ponúka dokonalú mikroklímu.

PFC FREE

PFC FREE

Výrobky bez PFC neobsahujú žiadne per- alebo polyfluorované chemické látky (PFC), ktoré by boli škodlivé pre životné prostredie. Aby ORTOVOX zaistil, že v jeho výrobkoch nebudú použité žiadne škodlivé látky, vyžaduje od svojich partnerov a dodávateľov, aby sa riadili „Príručkou pre nakladanie s chemickými látkami a dodržiavanie predpisov“. Svojim dodávateľom tiež poskytuje komplexné informácie o otázkach, ako je správne hospodárenie, nakladanie s odpadovými vodami atď. Okrem toho pracuje na postupnom vyraďovaní výrobkov s PFC s cieľom predávať do roku 2024 iba výrobky bez PFC.

MADE IN EU

MADE IN EU

Výrobky označené nápisom "Made in EU" sú vyrobené v Európe. Tým sa podporuje regionálna odbornosť a zamedzuje sa dlhým dopravným cestám.

LANGLEBIGKEIT – Trvanlivosť

Trvanlivosť a opraviteľnosť majú významný vplyv na udržateľnosť výrobku, a preto sú pre ORTOVOX obzvlášť dôležité. Stratégia Second Life sa zameriava na čo najlepšie používanie a starostlivosť o výrobky ORTOVOX, ďalšiu optimalizáciu opraviteľnosti a vývoj riešení, ktoré uľahčia a zjednodušia recykláciu použitých výrobkov.

KLIMANEUTRRAL (KLIMATICKY NEUTRÁLNE)

CLIMATE NEUTRAL

Klimaticky neutrálne výrobky sú vyrábané spôsobom čo najšetrnejším k životnému prostrediu. Všetky nevyhnutné emisie CO2 boli kompenzované.

MERINO INSIDE

Udržateľná vlna MERINO WOOL, ktorú ORTOVOX používa, pochádza z kontrolovaných, etických chovov oviec. Je príjemne mäkká, ľahko sa udržuje a vďaka svojim vlastnostiam regulujúcim vlhkosť a teplotu poskytuje optimálnu telesnú klímu.

ProtACT LAB bol spustený na jar 2022, aby inšpiroval komunitu horských športovcov k sociálne a ekologicky zodpovednejšiemu prístupu k horám a – zrozumiteľnou a zábavnou formou – vysvetlil, ako to môžu dosiahnuť. Je plný tipov a aplikácií, ponúka multimediálne odborné znalosti a napr. vo videách Repair & Care vysvetľuje, ako čo najdlhšie využívať svoje výrobky.

ORTOVOX: Zodpovědný skitouring

 

Top produkty zo skitouring kolekcie

THERMOVENT

Technická vrstva MERINO THERMOVENT je základná vrstva ORTOVOX vyrobená z jemnej tasmánskej merino vlny. Využíva techniku plochého pletenia, ktorá umožňuje rôzne štruktúry úpletu presne prispôsobiť jednotlivým častiam tela. Štruktúra materiálu hreje a vetrá presne na tých správnych miestach, nemá žiadne švy a nevytvára žiadny textilný odpad.

3L bunda a nohavice ORTLER

Merino vlna sa stará o pohodlie aj v prípade búnd a nohavíc 3L ORTLER JACKET a PANTS. Tieto puristické alpské produkty boli kompletne prepracované a ešte viac optimalizované pre náročných skialpinistov. Tieto ľahké kúsky sa dajú zbaliť do malých rozmerov a ponúkajú ochranu pred nepriazňou počasia vďaka najúčinnejšej membráne použitej v kolekcii ORTOVOX: Dermizax® NX od spoločnosti Toray. Oblečenie navyše neobsahuje PFC, je klimaticky neutrálne a boduje vysokou elasticitou.

Bunda a nohavice COL BECCHEI, bunda SWISSWOOL COL BECCHEI HYBRID

COL BECCHEI JACKET and PANTS: Toto softshellové oblečenie pre náročných skialpinistov kombinuje mäkké merino vlákna na vnútornej strane s ochranným polyamidom na strane vonkajšej a využíva inteligentnú membránu C_CHANGE, ktorá otvára svoju polymérovú štruktúru, keď sa telo zahreje, a uzatvára ju, keď sa ochladí. Rad uzatvára bunda SWISSWOOL COL BECCHEI HYBRID JACKET, ľahká, zateplená a veľmi pohodlná bunda, ktorá obsahuje hrejivú vlnu zo švajčiarskych horských oviec. Vysoko elastický materiál TEC STRETCH na vonkajšej strane poskytuje ochranu proti vetru a vode a merino na vnútornej strane zaisťuje pohodlie bundy. A bunda sa celá vyrába v Európe.

Celá ponuka ORTOVOX

Ďalšie články z kategórie Novinky, Udržateľnosť

Kalendár akcií

Detailný kalendár »

Prihlásiť sa

Zabudli ste heslo?

alebo

Registrácia

Jazyk