Report: Surfchamp 2022

Novinky, Sponzoring, Organizované akcie

1. júla 2022 | 0 komentárov

Jakub Michna a Jana Kašová sa stali majstrami Českej a Slovenskej republiky v surfingu! Zisti podrobnosti, prečítaj si, ako sa Surfchamp vydaril, uži si video a obsiahly fotoreport.

Report: Surfchamp 2022

Mekka európskeho surfingu, francúzske mestečko Seignosse na pobreží Atlantického oceánu, sa počas tohto týždňa stalo už trinástykrát hostiteľom majstrovstiev Českej a Slovenskej republiky v surfingu pod názvom Quiksilver a Roxy Czech & Slovak Surfing Championship. Prítomní diváci boli svedkami zaujímavého surfingu v podaní najlepších českých a slovenských surferov.

    Shapers Carvn Tri S2

    Shapers Carvn Tri S2

    105.24 €

      Creatures Pro 6

      Creatures Pro 6

      36.00 €

      Formát pretekov je osvedčený a totožný s tým, ktorý používa World Surf League pri surfových pretekoch svetovej série. Štartujúci sa rozlosujú do štvorčlenných skupín a počas 30 minút dlhej rozjazdy predvádzajú svoje schopnosti. V hodnotení sa počíta súčet dvoch najlepšie odjazdených vĺn. Prví dvaja pretekári postupujú do ďalšieho kola a „pavúk“ alebo rozraďovanie potom pokračuje až do finále.

      Report: Surfchamp 2022

      Medzi mužmi dominoval Jakub Michna a medzi ženami kraľovala Jana Kašová.

      Jakub Michna sa pretekov zúčastnil už niekoľkokrát a vďaka dobrému výberu vĺn a radikálnym manévrom si vybojoval svoj prvý titul majstra Česka a Slovenska. Jakub je športovec telom i dušou a po pretekoch sa netajil tým, že sa na majstrovstvách dlhodobo pripravoval. „Mojou tajnou zbraňou na preteky bola hlavne trpezlivosť a tiež tréning. Nebudem nič skrývať, trénoval som a mal som aj osobného kouča, ktorému sa chcem týmto poďakovať. No a, samozrejme, aj trochu toho šťastíčka k tomu patrí,“ zhrnul Jakub v skratke.

      Vo finále mužov sa stretol s Markom Plecitým, Davidom Petrom a Timonom Matěnou. Veľkým prekvapením celých pretekov boli jazdy len pätnásťročného Timona Matěnu, ktorý sa prebojoval až do finále, a nakoniec skončil na druhom mieste. Timon so svojou rodinou cestuje za surfingom a snowboardingom po celom svete a je veľkou nádejou oboch týchto športov. Z dnešných pretekov si Timon ešte ako bonus odniesol cenu za najlepšiu vlnu celej akcie. David Petr na treťom mieste, spolu s legendou českého surfingu Markom Plecitým na štvrtom mieste, bojovali až do konca, ale na víťazného Jakuba to nestačilo.

        Creatures Mick Fanning Traction

        Creatures Mick Fanning Traction

        43.00 €

        Majstrovstvá ČR a SR boli zároveň štvrtou a poslednou zastávkou novo vzniknutého Českého pohára v surfingu. Už v priebehu roka sa konali preteky v portugalskom Lisabone, na Bali a na Srí Lanke v Matare. Český pohár iba potvrdil dominanciu dnešných finalistov a konečné výsledky po štyroch pretekoch boli veľmi podobné s Majstrovstvami republiky. Prvé miesto si odniesol Jakub Michna, druhý skončil Timon Matěna a na treťom mieste Adam Svoboda. Zo slovenských pretekárov sa najlepšie umiestnil Tomáš Remen, ktorý vypadol vo štvrťfinále a obsadil tak 7. miesto.

        Report: Surfchamp 2022

        Ženské finále sa išlo v rovnaký deň a za rovnakých podmienok ako finále mužov. Jane Kašovej sa v ňom podarilo poraziť Annu Amgwerd. Jana tak obhájila titul, ktorý získala prvýkrát pred troma rokmi. Surferka žijúca v Portugalsku má pre surfing celoročné ideálne podmienky a venuje sa mu skoro každý deň. „Som šťastná, bolo to skvelé, aj keď celkom náročné. Najlepšie vlny som chytila až v úplnom závere finále, a tie to nakoniec rozhodli“. Druhá Anna Amgwerd je Češka žijúca už niekoľko rokov práve tu na Atlantickom pobreží Francúzska, a tak má tunajšie podmienky veľmi dobre prečítané. Na treťom mieste skončila Anna Růtová, ktorá je ženskou nádejou českého surfingu. Štvrté miesto patrí Kláre Kováříkovej.

          O'Neill Hyperfreak Chest Zip 2 mm S/S Spring

          O'Neill Hyperfreak Chest Zip 2 mm S/S Spring

          249.95 €

            O'Neill Wms Bahia 2/1 Front Zip S/S Spring

            O'Neill Wms Bahia 2/1 Front Zip S/S Spring

            69.97 € 99.95 €

              O'Neill Wms Basic Skins S/S Sun Shirt

              O'Neill Wms Basic Skins S/S Sun Shirt

              31.95 €

              Český pohár v surfingu, samozrejme, zahŕňa aj ženskú kategóriu a Jana Kašová si vybojovala aj celkové víťazstvo po štyroch zastávkach. Na druhom mieste skončila Alžbeta Halušková a tretie miesto brala ďalšia dnešná finalistka Anna Růtová. Slovenskú republiku tento rok nereprezentovala žiadna žena.

              Report: Surfchamp 2022

              Už po štvrtýkrát sa uskutočnili aj preteky detí v dvoch vekových kategóriách – mladšie do 10 rokov a staršie do 14 rokov. Dvadsiatka najmladších surferov z Česka a Slovenska sa chcela vyrovnať svojim rodičom a bojovala vo vlnách Atlantiku o titul detského šampióna. Tento rok obom vekovým kategóriám dominovali dievčatá. Medzi deťmi do 10 rokov prvenstvo vybojovala osemročná Sofia Hubková z Prahy, ktorá predviedla krásne jazdy a ako sama hovorí: surfing je jej najobľúbenejší šport. Medzi staršími deťmi do 14 rokov dominovala Eva Černíková, dcéra bývalého snowboardového reprezentanta Martina Černíka, ktorá kráča v stopách svojho otca a surfing spolu so snowboardingom sú jej veľkou vášňou. Gratulácia patrí všetkým zúčastneným deťom a ich rodičom, ktorí prepadli tomuto nádhernému športu.

              Report: Surfchamp 2022

              Sprievodný program tvorili tímové preteky SNOWBOARD ZEZULA Tag Team contest. Osem šesťčlenných tímov pretekalo v hodinových pretekoch. O víťazovi rozhodol súčet dvoch vĺn každého surfera. Najviac bodov nakoniec nazbieral Surfcamp.cz Portugal Crew a odniesol si prvenstvo z tímových pretekov. Poslednou disciplínou bol Európa2 Paddle Battle, súťaž v paddlovaní, v ktorej dominoval David Petr. Cenu za najlepšiu vlnu eventu 108 Agency Best wave si vybojoval Timon Matěna medzi dospelými a Janek Hobza spolu s Annou Černíkovou v detskej kategórii.

              Report: Surfchamp 2022

               

              Výsledky Majstrovstiev Českej republiky a Slovenska

              Muži

              1. Jakub Michna 11,5 b (ČR)
              2. Timon Matěna 11 b (ČR)
              3. David Petr 9 b (ČR)
              4. Marek Plecitý 6,5 b (ČR)

              Ženy

              1. Jana Kašová 9,5 b (ČR)
              2. Anna Amgwerd 8,5 b (ČR)
              3. Anna Růtová 6 b (ČR)
              4. Klára Kovaříková 5 b (ČR)

              Celkové výsledky českého poháru

              Muži

              1. Jakub Michna (ČR)
              2. Timon Matěna ČR)
              3. Adam Svoboda (ČR)

              Ženy

              1. Jana Kašová (ČR)
              2. Alžběta Halušková (ČR)
              3. Anna Růtová (ČR)

               

              Detská Kategógia

              Do 10 rokov

              1. Sofia Hubková
              2. Adina Malá
              3. Ester Holcová

              Do 14 rokov

              1. Eva Černíková
              2. Tonička Malá
              3. Ella Zahálková

               

              Bližšie informácie nájdeš na www.surfchamp.cz alebo na www.facebook.com/surfchamp.cz.

              Ďalšie články z kategórie Novinky, Sponzoring, Organizované akcie

              Kalendár akcií

              Detailný kalendár »

              Prihlásiť sa

              Zabudli ste heslo?

              alebo

              Registrácia

              Jazyk