Dear Rider: The Jake Burton Story

Novinky

25. januára 2022 | 0 komentárov

Dear Rider, úžasný snowboardový dokument filmovej spoločnosti Universal produkovaný spoločnosťou Red Bull Media House, je oslavou života a vízie Jakea Burtona Carpentera (1954–2019), priekopníka, ktorý zo snowboardingu urobil globálny a kultúrny fenomén.

Inšpirovaný "Snurferom", drevenou doskou v štýle surfu, Jake vytvoril svoj prvý snowboard v roku 1977 ako lacnú alternatívu k lyžovaniu. Odvtedy vyvíjal stále všestrannejšie dosky, loboval v lyžiarskych strediskách, aby povolili snowboarding, sponzoroval najlepších svetových športovcov, čelil stále väčšej a silnejšej konkukrencii a tlaku médií, ktoré snowboarding nazývala "najhorším novým športom". Koncom 90. rokov Jakeova vízia katapultovala punkovú kultúru snowboardingu do hlavného prúdu – a nakoniec aj na svetovú scénu olympijských hier.

Napriek tomu, že sa Jakeovi a značke Burtonovi v novom storočí nebývalo darilo, musel zároveň bojovať s dvoma veľmi vážnymi zdravotnými problémami: Miller Fisherovým syndrómom, vzácnou nervovou poruchou, a tiež rakovinou, ktorá si nakoniec v roku 2019 vyžiadala jeho život.

Film Dear Rider, ktorý vrcholí v roku 2020 na Burton US Open Snowboarding Championships, prvou Burtonovou akciou po Jakeovej smrti, je názornou ukážkou toho, ako sny jedného človeka spojené s húževnatosťou a tvrdosťou môžu doslova zmeniť svet.

 

Ďalšie články z kategórie Novinky

Kalendár akcií

Detailný kalendár »

Prihlásiť sa

Zabudli ste heslo?

alebo

Registrácia

Jazyk