Nidecker Instinct Series: Inšpirované prírodou

Novinky

5. januára 2022 | 0 komentárov

Nidecker sa s novým radom Instinct vracia k prírode, ktorá je nekonečnou studnicou inšpirácie. Veď evolúcia života na Zemi trvá miliardy rokov, takže o vyladený dizajn nie je v ríši rastlín a živočíchov núdza. Ako sa to premietlo v novej snowboardovej kolekcii?

Nidecker Instinct Series: Inspirováno přírodou

Život na našej planéte sa vyvíja a zdokonaľuje už 3,8 miliardy rokov, a tak ide svojím spôsobom o najväčší výskumný a dizajnový projekt vôbec. Pri skoro deviatich miliónoch druhov rastlín a živočíchov sú možnosti inšpirácie v prírodnom dizajne takmer nekonečné, tak sa poďme pozrieť, čo a ako v Nideckeri šikovne odkukali, aby svoje dosky posunuli zas na ďalší level.


Koncept biomimetiky

Nie, nevymýšľame si slová. Biomimetika alebo biomimikry je skutočný vedný odbor, ktorý sa snaží napodobniť prírodný dizajn a preniesť ho do ľudských výtvorov. Presne do toho sa pustili shaperi a inžinieri z Nideckeru, ktorí sa rozhodli podrobne preštudovať prírodné konštrukcie, ich tvary, funkcie a pohyby. Napríklad ako tvar chvosta jastraba ovplyvňuje jeho letové vlastnosti, ako voda prúdi okolo vodných živočíchov, alebo ako ryby vedia meniť svoj tvar, aby vytvorili prírodné vykrojenie ako na doske.

Nidecker Instinct Series: Inspirováno přírodou

Tento jednoduchý, ale účinný prístup prináša nečakané výsledky. Ukázalo sa, že snowboardy navrhnuté podľa princípov prírodného dizajnu plávajú snehom s úžasnou ladnosťou a prirodzenejšie sa preklápajú medzi hranami. Inšpirácia u matky prírody skrátka umožnila jazdiť v jej vlastnom prostredí ľahšie a plynulejšie.

Nidecker Instinct Series: Inspirováno přírodou

Komu je Instinct Series určená?

Snowboardy inšpirované prírodou ocenia hlavne rideri túžiaci po lepšom spojení s doskou a ocenia nové shapy prinášajúce aj nový zážitok z oblúkov podobný surfovaniu. K týmto riderom sa radia napríklad tímoví jazdci Nideckeru – Shin Biyajima a Mathieu Crepel –, ktorí dobre vedia, že keď si chceš snowboarding užiť na maximum, musíš fungovať v tesnom spätí s prírodou.


The Instinct Diaries

V súvislosti s novou Nidecker Instinct Series vznikla parádna trilógia The Instinct Diaries, kde Samuel McMahon predvádza úžasnú snowboardovú filmárinu, zatiaľ čo Shin, Mathieu alebo Lewis Sonvico zasadzujú nové dosky do kontextu. Očekuj to a až potom pochopíš, o čom celé to hranie sa na Davida Attenborougha vlastne je!


1: ReTrace

V prvej epizóde s názvom ReTrace ti francúzsky freerider Lewis Sonvico názorne ukáže, ako sa vysporiadal s náročnou sezónou 20/21. Spomalil, priblížil sa rytmu prírody a doslova kráčal v jej šľapajach.


2: Kimochi-Ii

Druhý diel približuje život Shina Biyajimu, rodáka z Nagana, ktorý s dych vyrážajúcou gráciou maľuje čisté línie do kultového japonského prašanu. A bez porozumenia prírode by to nešlo.


3: Reset

Posledným editom série Instinct Diaries ťa prevedie legenda Mathieu Crepel. Aj pre neho bola minuloročná neobvyklá zima impulzom na prehodnotenie prístupu k životu a jazdeniu – resetom. Okrem snowboardingu ho baví shaping surfov a v poslednej dobe viac ako kedykoľvek predtým hľadá súžitie s prírodou.

 

A nezabudni omrknúť celú kolekciu snowboardov, viazaní a topánok Nidecker!


Ďalšie články z kategórie Novinky

Kalendár akcií

Detailný kalendár »

Prihlásiť sa

Zabudli ste heslo?

alebo

Registrácia

Jazyk