×
Otváracia doba na Veľkú noc → Pi: 10–17 h | So: 10–18 h | Ne–Po: ZATVORENÉ

Ikonický vzor Vans Checkerboard

18. mája 2021 | 0 komentárov

Príbeh šachovnicového vzoru, tak charakteristického pre značku Vans, začína asi desať rokov po tom, čo bol predstavený štýl Vans #48 - teraz známy ako Slip-On.

Steve Van Doren, syn zakladateľa Paula, si všimol, že dospievajúci skateboardisti si zdobia medzipodrážky svojich topánok, aby vytvorili šachovnicový efekt. Van Doren sa rozhodol túto myšlienku ďalej rozvíjať vytlačením vzoru na plátený zvršok Slip-onu. Práve tak sa zrodil slávny šachovnicový vzor - "checkerboard".

 

Približne v rovnakom čase došlo vo Veľkej Británii taktiež k vzostupu druhej vlny "dvojfarebného" hudobného štýlu "ska". Súvisiace hnutie sa snažilo prekonať rasové napätie v politicky nestálej ére a skupiny, ktoré ho podporovali, ako napr. The Specials, používali šachovnicový vzor ako symbol rasovej jednoty. Šachovnicový vzor Vans Slip-On sa čoskoro stal obľúbeným medzi fanúšikmi subkultúry.

Medzitým sa v zámorí značka Vans stala predovšetkým na kalifornskej skateboardovej scéne doslova všadeprítomnou. Len o niekoľko rokov skôr si skateboardisti obľúbili model Old Skool s koženou špičkou a polstrovanou pätou. Vďaka spolupráci s legendárnym skateboardistom Stacym Peraltom a uvedeniu sloganu "Off the Wall" sa značka Vans stala žiadanou ako pre skateboardistov, tak pre spotrebiteľov s jedinečným zmyslom pre štýl.

Cez rýchlo rastúcu popularitu značky nastal skutočný bod obratu smerom k masovému povedomiu o značke v momente, keď zástupca spoločnosti Universal Pictures požiadal o spoluprácu v pripravovanom filme Zlaté časy na Ridgemont High (v origináli Fast Times at Ridgemont High). Išlo o prvý významný film pre teenagerov z 80. rokov.

Hovorí sa, že hviezda filmu, herec Sean Penn, sám vybral šachovnicový štýl a jeho postava Jeff Spicoli ("Spicoli" je dodnes obľúbený model slnečných okuliarov) je na plátne obutá v jeho obľúbených čiernobielych sliponoch. V skutočnosti boli topánky tak významnou súčasťou filmu, že skončili na obálke soundtracku.

 

Po uvedení filmu do kín predaj topánok Vans prudko vzrástol a značka sa doslova cez noc stala všeobecne známou a žiadanou.

Dnes možno typická šachovnicová potlač Vans vidieť nielen na skateboardistoch v rampe, ale aj na celebritách na červenom koberci a všade medzi týmito dvoma svetmi. Spolupráca s poprednými dizajnérmi, umelcami a značkami, ako sú Marc Jacobs, Marvel alebo Disney ďalej upevnili výnimočné postavenie značky v módnom i kultúrnom svete.

Mrknite na výber z kolekcie Vans Checkerboard

    Vans Skate Slip-On

    Vans Skate Slip-On

    76.82 € 80.86 €

      Vans La Costa Slide-On

      Vans La Costa Slide-On

      34.35 € 36.16 €

        Vans Old Skool

        Vans Old Skool

        84.54 € 88.99 €

          Vans Ward Cross Body

          Vans Ward Cross Body

          42.08 € 44.29 €

           

          Viac o histórii značky Vans nájdete v tomto videu:

           

           

          Kalendár akcií

          Detailný kalendár »

          Prihlásiť sa

          Zabudli ste heslo?

          alebo

          Registrácia

          Jazyk