Forest to Forest. Udržateľná výroba značky Arbor

Novinky, Udržateľnosť

6. januára 2020 | 0 komentárov

Snowboarding, splitboarding, surfing a skateboarding. Aby sme si mohli užívať športy, ktoré tak milujeme, je potrebné chrániť naše najväčšie ihrisko – prírodu.

Presne z tohto dôvodu sa stále viac značiek prikláňa k ceste udržateľného rozvoja a výrobným procesom, ktoré majú menší dopad na životné prostredie. Arbor je jednou z nich. Cestu udržateľného rozvoja razí už od svojho vzniku v roku 1995. Pod názvom Arbor Snowboards najskôr začali vznikať skvelé snowboardy, ktoré rýchlo pritiahli pozornosť nejedného ridera. K udržateľným princípom vo výrobe sa pridala túžba a vášeň pre ostatné boardové športy a tiež myšlienka dalšieho rastu značky. 

V Arbore sa rozhodli, že okrem rastu značky by radi podporili aj komunitu a vytvorili partiu ľudí s rovnakými záľubami. Značka sa tak postupne premenovala na Arbor Collective. Spájajú tak športovcov a umelcov, ktorí im pomáhajú v plnení ich udržateľnej misie. Máme pre vás pár zaujímavostí o tom, ako udržateľná výroba vyzerá v prípade Arboru. Celý proces sa skladá z niekoľkých častí.

Drevo z udržateľných zdrojov

Všetko začína v lese. Arbor používa drevo z lesov, ktoré sú pravidelne obnovované. Väčšinu ich materiálu naviac tvorí bambusové drevo, ktoré rastie rýchlejšie. Všetci dodávatelia, s ktorými Arbor spolupracuje, majú certifikáciu FSC, ktorá zaručuje, že sú lesy spravované udržateľným spôsobom.

Menej je niekedy viac

Vďaka moderným technológiám vo výrobe je možné maximalizovať využiteľnú časť zo surových materiálov. Odpad drevených odrezkov sa teda darí znížiť na minimum.

Čistá produkcia a továreň

Továreň, v ktorej vznikajú produkty Arbor v roku 2020 naplní svoj sľub stopercentného napájania zo solárnej energie. Používa chytrý uzavrený systém, ktorý zachytáva a filtruje všetku vodu, ktorá sa dá vo výrobe opakovane použiť. Pre drevo, ktoré vo výrobe zostáva sa tiež vždy nájde možnosť využitia.

Každý snowboard má svoju svetlú stránku

Snowboardy Arbor sú stvorené z udržateľných komponentov. Všetky hrany sú vyrobené z recyklovanej ocele, vrchná vrstva z nylonu na prírodnej báze a každá doska je voskovaná prírodným voskom bez fluórov.

Vylepšená receptúra živice

Entropy Super Sap Resin je rastlinná alternatíva k bežnému lepidlu, ktoré sa používa. Vďaka nemu sa pri výrobe do vzduchu uvoľní až o 40 % menej oxidu uhličitého. Way to go!

Returning Roots

S projektom Returning Roots sa celý kolobeh uzatvára a môže začať znovu. Táto kampaň slúži k obnoveniu lesov Koa na Havaji. Symbolický názov Returning Roots teda nevyjadruje len korene stromov, ktoré Arbor navracajú späť do prírody, ale tiež návrat ku koreňom našich obľúbených športov. Je to ich pocta tomu, čo tu bolo dávno pred nami. 

Okrem týchto vylepšovákov, vďaka ktorým sú výrobné linky zelenšie a šetrnejšie, Arbor úzko spolupracuje tiež s niekoľkými neziskovými organizáciami, ktoré prispievajú k uchovaniu  životného prostredia - The Conservation Alliance, Surfrider Foundation a Arbor Day Foundation. 

Až sa teda budete nabudúce preháňať po svahoch alebo svišťať prašanom medzi stromami s doskou Arbor pod nohami, môžete mať radosť nielen z parádnej dosky, ale aj firmy, ktorá myslí na svoje okolie.

Nová kolekcia snowboardov Arbor

Mindfully Crafted for Good Times & Great Lines.

Ďalšie články z kategórie Novinky, Udržateľnosť

Kalendár akcií

Detailný kalendár »

Prihlásiť sa

Zabudli ste heslo?

alebo

Registrácia

Jazyk