Rozhovor so Samom Jarošom! #snowboardzezulateam

Novinky

30. decembra 2019 | 0 komentárov

Nadchádzajúca sezóna bude štvrtá v poradí, kedy podporujeme slovenského snowboardistu Sama Jaroša. Pre Sama bola minulá sezóna posledná, kedy mohol súťažiť ako junior, tento rok ho čaká porovnanie s tými najlepšími jazdcami v mužských kategóriách. Svoj tréningový a súťažný program podriaďuje svojmu veľkému snu - účasti na zimných olympijských hrách v roku 2022 v čínskom Pekingu.

Samo, čo ťa čaká v tvojej prvej seniorskej sezóne?

Tým, že som minulú sezónu ukončil pôsobenie v junioroch ma v sezóne 2019/20 čakajú len mužské súťaže. Prioritou budú súťaže Svetového pohára v disciplínach slopestyle, big air a trénovanie nových trikov. Pôjde mi hlavne o udržanie si dostatočného počtu FIS bodov, aby som mal istý štart v kvalifikácii na olympijské hry v roku 2022. Kvalifikácia začína v auguste 2020 na Novom Zélande. V pláne mám dva až tri big air súťaže (Seiseralm v Taliansku, Laax Open vo Švajčiarsku a Snowjam na Špindli). Na Laax a Špindl sa veľmi teším, pretože to bude môj prvý štart na Laax Open a na Špindli sa cítim tak trochu ako doma.

Máš v pláne zaradiť do svojich jázd nejaké nové triky?

V hlave mám množstvo trikov, ktoré by som sa chcel naučiť. Momentálne som zameraný na switch bs rotácie, aby som sa posunul na swb 10, 12. Rovnako stále skúšam zaujímavé rotácie cez hlavu, ktoré použijem práve v slopestyle. Ten je rok čo rok viac a viac o kreativite. Okrem trénovania nových trikov chcem vyladiť techniku trikov, ktoré mám už zažité. Mám v pláne skúšať aj nové graby.

Samov set-up

Ako vidíš aktuálne československú snowboardovú scénu?

Legendy ako je Horis (Petr Horák) a Šárka Pančochová stretávam väčšinou na sveťákoch a FIS súťažiach. Behom tréningov v Rakúsku zase často stretnem české young guns ako sú Hrstka, Hroneš, Salač. Pokecáme, zajazdíme spolu. A na Slovensku nám dúfam vyrastá mladá generácia, o ktorej čoskoro budeme počuť!

V akej fázi je tvoja spolupráca s Red Bull?

S Red Bullom spolupracujem už pár rokov. Samozrejme ako u skoro každej firmy, aj tu začínaš od nuly, a tak sa naša spolupráca každý rok mení. Toto leto sa mi dokonca podarilo dostať sa do ATC (Athlete Training Center) v Rakúsku, kde sa pripravujú športovci z celého sveta. Je to veľmi príjemné prostredie, kde nielen, že makáš na sebe fyzicky, ale naberieš tiež obrovské množstvo inšpirácie. Každý deň máš možnosť stretnúť tých najlepších svetových športovcov z úplne odlišných odvetví. Takže jeden deň cvičíš s víťazom Rally Paris-Dakar a druhý deň zase s najlepšou obstacle runnerkou na svete.

Samova tímová prilba, v ktorej reprezentuje SNOWBOARD ZEZULA. 

Plánuješ na túto sezónu zaradenie nejakých nových tréningových metód?

Každú sezónu sa snažíme zlepšovať podmienky a hľadať spolu s trénermi cesty ako zintenzívniť tréning a urýchľovať regeneráciu. Momentálne používame v letnej príprave štvorkolku pri skákaní do airbagov. Ide o to, aby som neplytval energiou na šľapanie do kopca, ale aby som všetku energiu využil na trénovanie trikov. Zatiaľ to vychádza tak, že za deň so štvorkolkou dám o 100 % viac skokov, než keď som si skok do airbagov vyšliapal pešo! Chcem trénovať skrátka efektívnejšie, aby som mohol podávať stále 100 % výkon.

Samo odporúča

Vieme, že si cieľavedome sám posúvaš vlastné hranice. Aký si si stanovil cieľ na nadchádzajúcu sezónu?

Mojím cieľom je na svetových pohároch pohybovať sa okolo top 10, čo je pre mňa vo veku 18 rokov veľká výzva. Rovnako tak sa chcem tento rok zamerať na situácie, kedy nemám 100 % komfort. Pokiaľ mi napríklad nesedí v zlých podmienkach skok, budem chcieť podať maximálny výkon, a nie len svoj štandard. Samozrejme musím mať najazdené triky na 100 percent. Mám rád súťaže aj na Slovensku a v Čechách; predsa som tam doma a atmosféra je hneď viac uvoľnená. Jazdiť a trénovať na Svetové poháre však vyžaduje veľa cestovania a tak sa často stane, že na súťaže doma alebo v Čechách sa ani nedostanem. Medzi moje obľúbené súťaže na Slovensku patrí napríklad letný Big Air v meste na kúpalisku v Kremnici, kde je vždy mega veľa divákov a super atmosféra! V Česku potom jednoznačne Snowjam na Špindli.

Samo, vďaka za rozhovor. Držíme palce, nech Ti všetko klapne podľa Tvojich predstáv!

Ďalšie články z kategórie Novinky

Kalendár akcií

Detailný kalendár »

Prihlásiť sa

Zabudli ste heslo?

alebo

Registrácia

Jazyk