„That’s Horsefeathers!” 1989 - 2019

5. decembra 2019 | 0 komentárov

Česká značka Horsefeathers patrí v našom portfóliu k najstarším. Mali sme možnosť zblízka sledovať, ako sa z plzenskej značky postupne stáva jednotka medzi českými brandmi vyrábajúcimi snowboardový outerwear. Poďme si stručne prejsť jej históriu a kľúčové míľniky!


Horsefeathers dokázal svoje smelé ambície preniesť aj na európsky trh a zaradiť sa po boku veľkých svetových snowboardových značiek. Vďačí za to dokonalej súhre kreativity, cieľavedomosti, organizačným schopnostiam a odvahe stanovovať si vysoké ciele. Tento rok slávi tridsiate výročie od svojho vzniku. Dnešná podoba snowboardingu sa dá len ťažko porovnať s tou pred tridsiatimi rokmi, kedy bol celý tento šport ešte v plienkach. Nielen, že neexistovali žiadne sociálne siete a free wifi. Ale čo je horšie, nikde neboli ani žiadne snowparky! Snowboarding predstavoval v roku 1989 niečo nové a pre mnoho ľudí možno aj trochu zvláštne. Napriek tomu bol však nesmierne atraktívny. Mal v sebe totiž iskru, ktorá k sebe lákala mnoho ľudí. Jazda na doske totiž reprezentovala vzdor voči všadeprítomnému mainstreamu.

Práve v tejto dobe začali vznikať aj zárodky firmy Horsefeathers. Kde? Nie v Európe, ale o pár tisíc kilometrov ďalej na severoamerickom kontinente. Presnejšie na juhozápade Kanady v Britskej Kolumbii. Tu totiž Hanušjeden zo zakladateľov značky – trávil ešte ako stredoškolák každú voľnú chvíľu s partiou kamošov na snowboarde a trénoval rôzne triky. Okrem zdatnosti na doske pochytil aj kľúčovú vetu, ktorú často používala babička jedného z kamarátov: „That's horsefeathers!”.

V preklade do češtiny to znamená, že je niečo skrátka totálna blbosť. Slovo „horsefeathers” sa pre túto crew snowboarďákov stalo spoločným fórikom behom nespočetného množsva hodín zjazďovania kopcov v Rock Creek a okolí. Zo srandy si dokonca vytvorili aj spoločné Horsefeathers logo, ktoré malo byť ich charakteristickým znakom.

Po ukončení štúdia v roku 1992 sa Hanuš vydal na trip do Európy, kde stretol Pavla Kubíčka. Chlapci si dobre sadli a rozhodli sa založiť si brand. Spojenie snowboardingu ako aktivity, ktorá úplne vybočuje z radov tradičných športov a pojmu „horsefeathers” ako nonsensu k sebe dokonale pasovalo. Názov Horsefeathers tak bol úplne jednoznačnou voľbou. Prvá kolekcia značky prišla na svet v roku 1993 a jej súčasťou bolo 50 tričiek a 200 samolepiek.

A potom? Potom už všetko nabralo to správne tempo. Prvý oficiálny tím, prvé tímové video, tak známa akcia Horsefeathers City Jib v Plzni a do toho nové a nové kolekcie, ktoré boli funkčnejšie vďaka novým materiálom. Od roku 2015 sa potom Horsefeathers pýši skvelým a globálnym snowboardovým tímom. Veľa šťastia do ďalších rokov, chlapci!

Kompletnú ponuku produktov Horsefeathers nájdete tu »

Kalendár akcií

Detailný kalendár »

Prihlásiť sa

Zabudli ste heslo?

alebo

Registrácia

Jazyk