Repreve. Premena plastových fliaš na boardshortky

Novinky, Udržateľnosť

5. júna 2019 | 0 komentárov

Repreve. Tajomný materiál, ktorý Volcom a Quiksilver využívajú vo svojej novej kolekcii predovšetkým pre vodné športy. Poďte sa mrknúť čo vlastne táto skratka znamená.

Predstavte si to. Je slnečný deň a vy si užívate perfektnú jazdu na surfe, keď tu sa vám zrazu naskytne pohľad na kopu plastového odpadu na vedľajšej pláži. Aj vo vás to vyvoláva nepopísateľný mix smútku a hnevu zároveň? Máme pre vás dobrú správu. Quiksilver a Volcom našli spôsob ako z tak nenávideného a nadbytočného plastu vyrobiť niečo zmysluplné, aj keď je zdanlivo nepoužiteľný. 

Presne tak vznikla myšlienka vytvoriť Repreve kolekciu boardshortiek. A tie predsa miluje každý, no nie?

Pre obe značky začalo všetko partnerstvom so spoločnosťou Repreve, ktorá sa zaoberá recyklovaním plastových fliaš a ich pretváraním na vlákna. Tie potom môžu byť použité pre tvorbu oblečenia a dávajú tak materiálom druhý život.

Tohtoročná kolekcia boardshortiek od Volcom a Quiksilver je tak skoro celá vyrobená z recyklovaných vlákien Repreve. Volcom uvádza, že na každé boardshortky z týchto vlákien pripadá skoro päť plastových fliaš a Quiksilver uvádza, že každý rok na vytvorenie ich produktov zrecykluje 11 miliónov plastových fliaš.

Plavky z plastu? A to ako vážne?

Presne tak. Quiksilver a Volcom v spolupráci s firmou Repreve dokázali premeniť plastové fľaše na funkčný a veľmi obľúbený produkt – tzv. boardshortky. Tento proces je jednoduchý a komplexný zároveň a zahŕňa 4 na seba naväzujúce časti:

  1. Najprv sa plastové fľaše zozbierajú a zrecyklujú.
  2. Potom sa fľaše nasekajú a vytvoria sa z nich takzvané vločky.
  3. Vločky sa rozomelú, roztopia a preformujú na Repreve granule
  4. Následne sa granule roztopia a pretláčajú do recyklovaného vlákna Repreve. Z tohto vlákna sa vyrába tkanina a postupom času sa z nich ušijú vaše obľúbené a eco-friendly boardshortky.

Ako sa vlákno Repreve vyrába si môžete pozrieť na vlastné oči v tomto videu:



Jednoduché, nemyslíte? Jednoduchosť tohto procesu spočíva hlavne v tom, že väčšina plastových fliaš je vyrobená z PET (polyetylén tereftalát). PET je tiež súčasťou polyesteru, ktorý sa bežne používa v boardshortkách, ale aj rôznych iných výrobkoch. Komplexnosť, na strane druhej, môže vychádzať z toho, že dostať z plastovej fľaše boardshortky stojí trochu práce a veľa vynaliezavosti. Určite nám však dáte za pravdu, že to stojí za to. Pre lepší zajtrajšok a budúcnosť oceánov bez plastov! Aj vďaka boardshortkám novej generácie.

    Quiksilver Highline New Wave 20

    Quiksilver Highline New Wave 20

    59.99 €



    Ochrana prostredia, bez ktorého by sme si športy, ktoré máme v krvi nemohli užívať, sa stala dôležitou súčasťou našich životov a podľa posledných trendov to začínajú vnímať už aj značky, ktoré pri zrode týchto športov stáli.

    Leto je tu, tak sa tento rok oblečte trebárs do boardshortiek z fliaš a vyrazte k vode!

    Ďalšie články z kategórie Novinky, Udržateľnosť

    Kalendár akcií

    Detailný kalendár »

    Prihlásiť sa

    Zabudli ste heslo?

    alebo

    Registrácia

    Jazyk