Wakeboardista Patrik Hanes jazdí za #snowboardzezulateam

Sponzoring

3. mája 2019 | 0 komentárov

Už šiestu sezónu spolupracujeme s najúspešnejším českým wakeboardistom Patrikom Hanesom, ktorý si kladie len tie najvyššie ciele. Okrem wakeboardingu si trúfame povedať, že je aj najlepším wakeskaterom v našich končinách. Vychutnaj si skvelý rozhovor s ním práve teraz a tu!

Kto sa aspoň trochu zaujíma o wakeboarding, tak ťa pozná ako u nás, tak aj v zahraničí. Ako by si sa ale predstavil niekomu, kto o tebe ešte nepočul?

Som Patrik, osemnásťročné dieťa, ktoré je závislé na wakeboardingu. Venujem sa mu už jedenásť rokov. Za tú dobu som nazbieral tri tituly Majstra Českej republiky a rozhodne teraz nehodlám poľaviť!

Ako si s týmto športom vôbec začal?

K wakeboardingu ma priviedol môj otec, ktorý začal pracovať vo wakeparku v Stráži pod Ralskem.

Patrik Hanes nedá dopustiť na svoj wakeboard Hyperlite Union a neoprén Hyperfreak F.U.Z.E. z Technobutter materiálu. A nikdy nejazdí bez helmy Bern Macon H2O!
 

Ako dlho trvalo, kým si zvládol obísť kolo bez pádu?

Okruh som zdolal už v piatich rokoch. Vtedy ma otec vozil na kľakačke a ja som mu sedel na kolenách. Ale sám o sebe som ho zašiel asi po mesiaci skúšania, keď som mal sedem rokov.

A tvoj prvý trik?

Prvé triky ako trebárs „touch water“ alebo „ollie“ som dával už po niekoľkých dňoch jazdenia v okruhu.

Vybral by si svoj najobľúbenejší?

Trikov, čo ma bavia, je mnoho. Ani nemôžem povedať, ktorý je môj naj. Medzi svojich favoritov zaradzujem bel air s indy grabom alebo crow mobe tail grab. Ale najviac ma baví jibbovanie. Pri tom sa totiž fantázii medze nekladú a človek sa môže poriadne vyblázniť.

Čo robíš, keď nemusíš do školy a máš čas len pre seba?

Ráno sa prebudím, skontrolujem sociálne siete a novinky vo svete, urobím si niečo na raňajky a idem rovno na vlek. Tam sa stretnem so všetkými „homies“ a kecáme. Pred jazdením si dávam menší warm-up na skate a pustím si nejakú hype muziku. Potom idem rovno na vodu. Zo začiatku sa len rozbieham a snažím sa vymyslieť nejaký trik, čo budem trénovať. A zvyšok dňa strávim jeho skúšaním a vylepšovaním.

Pozri si túto minútovú ochutnávku Patrikových trikov, ktorú natočil minulý rok v lete na domácom vleku v Stráži pod Ralskem, a nechaj sa inšpirovať pre vlastný progres!
 

A darí sa?

Občas je session tak dobrá, že vezmeme kameru a ideme ešte natáčať nejaký menší edit. Po jazdení si väčšinou sednem s kamarátmi, dáme si niečo na pitie, prechádzame si natočené zábery, striháme ich a grilujeme na vleku. Potom svoj hotový výtvor hodím na sociálne siete a idem spať. Takto nejako vyzerá môj deň.

Väčšinou si ľudia myslia, že vydržíš jazdiť na vleku päť hodín denne. Aká je realita?

Kedysi možno, dnes už je to bohužiaľ inak. Čím náročnejšie triky robím, tým je to väčší výdaj energie. Keď mám kľudnejšiu session, tak vydržím tri-štyri hodiny na vode. Pokiaľ ale skúšam nejaký nový trik a veľa sa hecujem, tak dám hodinu alebo dve a už si nemôžem skoro ani vyzliecť vestu. (smiech)

Ako vnímaš československú wakeboardovú scénu?

Československý wakeboarding sa čím ďalej tým viac rozrastá. Stretávam mnoho mladých talentov, ktorí nás určite niekam posunú. Už tá momentálna scéna je dosť slušná! Rozhodne sa nemáme za čo hanbiť, ako tomu bolo pred niekoľkými rokmi. Samozrejme, stále je čo dohánať, ale svetovej konkurencii sa konečne pomaly približujeme.

Skvelou novinkou, ktorú si Patrik nemôže vynachváliť, je novinka medzi wakeboardmi od Hyperlite, a to limitka Union Aulbach. Viazanie, ktoré podľa neho vydrží snáď aj výbuch atómovky, je Hyperlite Team X a ako ochranu proti nárazom si pred každým tréningom aj pretekmi oblieka Slasher Comp Vest.
 
    O'Neill Slasher Comp Vest

    O'Neill Slasher Comp Vest

    149.95 €

    Máš z niektorého zo svojich úspechov väčšiu radosť než z ostatných?

    Ako najväčší úspech beriem jedenásť rokov jazdenia bez vážnejšieho zranenia. Mojou výhrou je to, že moje telo funguje a pracuje tak, ako potrebujem. Samozrejme som šťastný za titul Majstra Českej republiky trikrát po sebe, ale zdravie je hlavné!

    Pripravuješ sa na preteky vopred?

    Pripravujem sa na každé preteky inak. Keď viem, že sa pôjde trebárs na pravotočivom vleku, tak si snažím zopakovať všechny triky na ľavú nohu. A keď ide o preteky na prekážkach, tak trebárs týžden vopred neskočím ani jeden airtrick a len jibbujem.

    A čo rituály? Máš nejaké?

    Rituál pred pretekmi mám len jeden, a to okolo seba urobiť takú imaginárnu bublinu a snažiť sa byť len sám so sebou. Neznášam, keď za mnou niekto príde minútu pred štartom a povie mi, že nesmiem spadnúť a že to musím zabiť! Samozrejme som skutočne rád za všetku podporu a cením si všetkých ľudí, co mi fandia. Toto ma ale vždy strašne vynervuje. Pred štartom musím byť sám a pokúšam sa nejako ukľudniť.

    V zime si bol v Thajsku. Ako sa ti tam páčilo?

    Kámo! Thajsko je úplne bohovské. Počasie je úžasné, jedlo je lacné a vynikajúce a mám k dispozícii vlek, na ktorom jazdí svetová špička. Toto je sen každého wakeboardistu. Naučil som sa tam plno vecí, ktoré mi pomohli s jazdením. Tento výlet hodnotím veľmi pozitívne. Snáď sa mi zase naskytne možnosť a budem tam môcť tento rok odcestovať znovu!

    Líšia sa podmienky tam veľmi od českého prostredia?

    Najväčší rozdiel je ten, že v Thajsku môžeš jazdiť dvanásť mesiacov v roku. V Česku len polovicu z toho. Inak jazdenie ako také vyzerá rovnako.

    Predovšetkým v horúcom Thajsku sa človek cez deň ľahko spáli. Patrik to vyriešil hladko s pomocou opaľovacieho mlieka a krému na tvár Swox. Po jazde sa naviac kryje pred slnkom pohodlným pončom.
     

    Wakeboarding sa posledné roky rozdeľuje na jazdcov uprednostňujúcich air triky a na jazdcov zameriavajúcich sa skôr na prekážky. Kam sa radíš ty?

    Ja sa stále beriem ako overall jazdec. Milujem všetko, čo je akokoľvek spojené s wakeboardingom. Či už je to skákanie airtrickov, rotácie na kickeroch alebo jibbing. Vo všetkom si nájdem to svoje. Osobne ma najviac baví jibbing, ale ako už som povedal – som overall jazdec a za poriadnu „tristopätnástku“ sa hnevať nebudem.

    Už piatu sezónu jazdíš za Hyperlite. Ako sa značka od tej doby vyvíja?

    Hyperlite sa dosť posunul! Nabral nových sviežich jazdcov a začal vyrábať dosky, které sú viac do parkov. Aj ich viazanie sa dosť zlepšilo. Hyperlite skôr čelil kritike týkajúcej sa zlého viazania, či už System nebo Team X. Ale kolekcia 2019 je fakt nadupaná! Dosky sú celodrevené a viazanie by nešlo vytrhnúť, ani keby som sa o to skutočne snažil. Už teraz sa nemôžem dočkat toho, čo prinesie rok 2020.

    Mal si cieľ dostať sa do svetového Hyperlite tímu. Platí to ešte stále?

    Samozrejme! Snažím sa o to už päť rokov. Pretlačiť sa až do PRO teamu je sen každého jazdca, ktorý už nejakú dobu jazdí pre konkrétnu firmu.

    A nenarazil si na niekoho z tímu i v Thajsku?

    Stretol som sa s Nickom Daviesom a Brady Patrym. Ale väčšina Hyperlite jazdcov je z USA, kam som ešte nemal možnosť sa pozrieť.

    Nezadrhávať sa na prekážkach je pre Patrika úplne kľúčové. Pravidelne preto svoju dosku natiera Waxthat voskom.
     
      WAXTHAT Wax Box

      WAXTHAT Wax Box

      6.00 €

        WAXTHAT Wax

        WAXTHAT Wax

        10.00 €

        Poznáš sa s niekým z tímu osobne?

        S Brady Patrym sme dobrí kamaráti. Na pretekoch Plastic Playground za mnou Brady pribehol, či by som mu mohol na preteky požičať svoju náhradnú dosku, pretože on tu svoju v prvej kvalifikačnej jazde zničil. Slovo dalo slovo a zistili sme, že si dosť rozumieme. Do konca výletu sme potom spolu strávili ešte dosť času.

        Prečo si si vybral na jazdenie práve wakeboard Union?

        To je jednoduché – je skrátka najlepší! Má ostrú hranu na airtricky, zároveň je dosť hravý a na prekážkach sa správa famózne. Polovica mojich kamarátov si kúpila dosku Union po tom, čo som im ju požičal na skúšku. A ako už som hovoril, tento rok ju ešte k všetkému urobili celodrevenú, takže za mňa úplná bomba!

        Ako vnímaš spojenie wakeboardingu a značky O'Neill?

        O'Neill je surfová značka a surf a wakeboard od seba nemajú zasa tak ďaleko. Naviac u O'Neill už nejakú dobu existuje wakeboardový tím. A ich neoprény Hyperfreak 2mm a Hyperfreak F.U.Z.E 4/3 si osobne nemôžem vynachváliť. Je to ohromný rozdiel v porovnaní s tým, v čom som jazdil kedysi. Takmer ich necítim na tele,  rýchlo schnú, nevyťahujú sa a ešte sa mi žiadny nepodarilo roztrhnúť.

        „Choďte si za svojimi snami a nedovoľte, aby vám niekto tvrdil opak, nech už robíte čokoľvek… A hlavne nebuďte youtuber.”

         

        Pripravujú sa nové tímové helmy. Obávaš sa, ako budú vyzerať?

        Celkom áno, pretože som typ človeka, ktorému celkom záleží, ako na vode vyzerá (smiech). Mám rád klasické čierne – alebo aspoň tmavé – helmy, ale verím že sa to chlapcom nejako podarí!

        Chcel by si na záver niečo odkázať svojim fanúšikom?

        Určite! Ďakujem všetkým svojim fanúšikom za doterajšiu podporu, ktorá, dúfam, naďalej pretrvá. Tento rok totiž budem jazdiť na viacerých pretekoch, takže ju rozhodne budem potrebovať! A v lete organizujem akciu Riders Meeting, čo je stretnutie dvadsiatich najlepších jazdcov z Česka a Slovenska na jednom mieste. Takže sa nezabudnite prísť pozrieť a zoznámiť sa!

        Wakeboardový slovníček pojmov

        touchwater – dotknutie sa vody rukou za jazdy
        ollie – základný trik
        kľakačka (kneeboard)– doska, na ktorej sa kľačí
        bel air s indy grabem – salto z vody s uchopením wakeboardu
        kicker – skokan
        crow mobe tail grab – silový trik vo vzduchu
        jibbing – jazdenie len po prekážkach
        třistapatnáctka – trik z vody s otočkou o 540°
         
        https://www.snowboard-zezula.sk/hyperlite?f%5B3%5D%5B0%5D=1
        Ďalšie články z kategórie Sponzoring

        Kalendár akcií

        Detailný kalendár »

        Prihlásiť sa

        Zabudli ste heslo?

        alebo

        Registrácia

        Jazyk