20 rokov značky Flow v SNOWBOARD ZEZULA

10. januára 2019 | 0 komentárov

Značka Flow je na trhu od roku 1996 a za ten čas si prešla obdivuhodným technologickým vývojom, ale tiež niekoľkými zvratmi a prelomovými okamihmi. V našom obchode ju ponúkame už dvadsiatu sezónu, čo je príležitosť spoločne zaspomínať na bohatú históriu tejto jedinečnej snowboardovej značky.

Prototyp prvého viazania Flow cca z roku 1995

Niekedy najlepšie inovácie pochádzajú z tých nejnečakanejších miest. Tak to bolo i pri vzniku značky Flow a jedinečného konceptu viazania s rýchlym nástupom cez odklápaciu pätu ("rear entry" alebo tiež "speed entry" systém). V roku 1992 sa niekoľko windsurferov pri pohľade na vtedajšie snowboardové viazanie rozhodlo vyvinúť snowboardové viazanie úplne novej kategórie. V priebehu niekoľkých rokov sa spoločnosť vyšvihla medzi top snowboardové značky a do svojho portfólia zaradila i snowboardové topánky a snowboardy.

Prvý model sériovo vyrábaného viazania Flow. Rok 1996

Ojedinelý dizajn viazania a spôsob zapínania nezamýšľala značka len ako rýchly a pohodlný spôsob jeho obutia. Viazanie sa vďaka jednodielnemu priehlavkovému strapu lepšie prispôsobilo topánke bez tlakových bodov. Tým pádom bol pohodlnejší a citlivejší i prenos energie z viazania na dosku. 

Koncom deväťdesiatych rokov značka zaznamenala rapídny rast na amerických, európskych i ázijských snowboardových trhoch. Mohla si dovoliť dalšie investície do nových technológií a výrobných postupov.

Technológie, inovácie a komfort

Jednou z kľúčových technológií, ako sa ukázalo, bolo uťahovanie topánok pomocou Boa® Fit System. Dnes bežná technológia, ktorú používa viac snowboardových značiek; na prelome tisícročí však boli topánky Flow s týmto zaväzovaním hotovým zjavením. Prestíž značky stúpla opäť o stupeň vyššie.

I z ďalších technologických novinek, ktoré značka predstavovala takmer každú sezónu, je cítiť snahu posunúť snowboarding čo najďalej. Za zmienku stojí určite technológia ABT (Augmented Base Technology). Silikónová vrstva medzi jadrom a sklznicou tlmila dopady, znižovala vibrácie a poskytovala tak dokonale hladkú jazdu v ľubovoľnom teréne.

Vychytávka N.A.S.T.Y. (New Active Strap Technology) umožnila jednoduchší nástup do viazania; pri odklopení pätky sa vďaka dômyselnému prevodu zdvihol priehlavkový strap:

Novú úroveň pohodlia v snowboardových topánkach priniesli päťdielne podrážky s technológiou B.F.T. (Bare Foot Technology), vyvinuté v spolupráci s firmou Vibram®. Podrážka vychádzala svojou konštrukciou z anatómie chodidla.

Nadupaný profesionálny tím

Bez jazdcov, ktorí by ultimátne technológie a vychytávky dokázali poriadne otestovať, by taký vývoj nedával zmysel. Okolo prelomu prvého desaťročia nového milénia mala značka Flow snáď najsilnejší snowboardový tím v celom snowboardovom svete. Fín Antti Autti to všetkým poriadne natrel v roku 2005, kedy vyhral kráľovskú disciplínu na X-Games. Porazil vtedajšie hviezdy ako boli Danny Kass, Andy Finch nebo Shaun White.

Ďalšou hviezdou bol Scotty Lago, majster sveta z roku 2004 v rampe a držiteľ olympijského bronzu z Vancouveru z roku 2010. Ako ďalších menujme tiež Tima Humphreyse, Mika Basiche, Celii Miller alebo Shina Biyajimu.

Zrodila sa kráľovná

Ak medzi menami hviezdneho tímu Flow hľadáte meno Šárky Pančochovej, tak vedzte, že medzi ne patrí viac než právom. A pretože sme boli pri tom, keď prvýkrát prišla na snowboardový kemp usporiadaný spoločne so spriatelenou brnenskou značkou Nugget, venujeme jej väčší priestor.

Snowboardista a tréner Jožin Toufar, ktorý na kempe v roku 2005 ihneď rozpoznal Šárkin potenciál, jej dohovoril sponzoring v SNOWBOARD ZEZULA (distribútor značky Flow) a jej talent ďalej rozvíjal. O dva roky neskôr už Šárka stála na stupňoch víťazov ako čerstvá juniorská majsterka sveta v disciplíne big air. Prvé víťazstvo v svetovom pohári prišlo v roku 2010 v U-rampe v rakúskom Kreischbergu. Prvú veľkú medailu medzi seniormi získala Šárka ma Majstrovstvách sveta v roku 2011 - striebro v slopestyle. Nemenej žiarivým úspechom bolo striebro v slopestyle na X-Games v roku 2013.

Šárkiným najlepším výsledkom z olympijských hier je piate miesto v slopestyle z ruského Soči z roku 2014. Je držiteľkou i veľkého křišťáľového glóbusu za prvenstvo v celkovom hodnotení SP vo freestylových disciplínach.

Šárku Pančochovú sme u nás vybavili od hlavy až po päty i pred tohtoročnou sezónou!

Porkerts Bros.

Už viac ako desať rokov sponzorujeme dvojčatá Ondreja a Dana Porkertových. Aj keď sú teraz jazdcami značky Arbor, vyrastali na vybavení od značky Flow. Chalani urazili za ten čas slušnú cestu a snowboarding ich stále baví. A my ich stále od seba nevieme rozoznať!

Podpora snowparkov, závodov a kempov

Prostredníctvom značky Flow sme podporovali rad snowboardových pretekov, kempov a snowparkov - V Deštnom v Orlických horách, na Dolnej Morave, na Bílej a rade dalších miest.

Príprava prekážok do snowparku v Deštnom v Orlických horách. Január 2007.

Dual Entry - dvojaký spôsob nástupu do viazania

Prevratnou novinkou v technológii nástupu do viazania z kategórie "speed entry" bolo uvedenie priehlavkového strapu s bočnými račňami v sezóne 2014/15. Toto viazanie umožňovalo nástup nielen cez odklápaciu pätu, ale i cez odopnutý priehlavkový strap. Flow potom všetky vyššie modely ponúkala vo dvoch variantoch - s tradičným "Fusion Powerstrapom" a s kombinovaným "Hybrid Powercapstrapom":

Flow súčasťou Nidecker Group

Švajčiarska spoločnosť Nidecker Group, ktorá okrem značky Nidecker vyvíja dalšie snowboardové brandy ako Jones Snowboards, Yes a Now, kúpila pred dvoma rokmi od americkej spoločnosti Flow Sports i značku Flow Snowboarding (založenú v roku 1996). Pôvodný zámer vziať si od Flow vývojové know-how a technológie, predovšetkým pre kolekcie topánok a viazania, kde Nidecker za špičkovými značkami zaostával, sa zmenil. Nidecker síce prevzal kompletný rad modelov topánok, tak ako sme ho poznali od Flow, a zaradil do svojej snowboardovej lajny vybrané modely dosiek (Era, Merc, Venus a detské Micron). Viazania s jedinečnou technológiou nástupu cez odklápaciu pätu však budú naďalej vyvíjané pod značkou Flow.

Topánky Nidecker potom nesú označenie "FlowFit" - dokonale padnú do viazania Flow:

Ocenenie pre SNOWBOARD ZEZULA

Na medzinárodnom meetingu na jeseň 2018 získala spoločnosť SNOWBOARD ZEZULA ocenenie za podporu a oddanosť značke Flow. Vzhľadom na to, že história značky Flow je tak trochu i súčasťou histórie našej spoločnosti, toto ocenenie si mimoriadne vážime.

Prezrite si kolekciu viazania Flow pre túto sezónu!

Nejde do jedného článku vypísať všetko, čo sa u nás okolo značky Flow za posledných dvadsať sezón udialo. Mrknite na fotogalériu:

Kalendár akcií

Detailný kalendár »

Prihlásiť sa

Zabudli ste heslo?

alebo

Registrácia

Jazyk