Burton AK rad a The Family Tree

Novinky

14. januára 2019 | 0 komentárov

Snowboardy The Family Tree 2018 nie sú pre každého. Sú stvorené pre nadšených riderov, ktorí milujú jazdu v prašane. A skvelý výkon na zjazdovke i práve v prašane podporí nové Burton oblečenie z kolekcie "AK".

The Family Tree

Nespočetné množstvo riderov prispelo k skvelým pokrokom v navrhovaní dosiek Burton, avšak jeden snowboardista sa značke zapísal pod kožu omnoho hlbšie. Snowboardová ikona a svetový šampión Craig Kelly bol v spoločnosti Burton práve tým, kto poháňal značku vpred. V 90. rokoch hnal ich produkty v smere neustálych inovácií a nenechal ju zaspať na vavrínoch. Prinášal novinky ako do výroby snowboardov, tak i topánok, viazania a dokonca i oblečenia. Zomrel vo svojich 36 rokoch, keď ho v Kanade zasypala lavína. Značka Burton v roku 2011 otvorila fabriku a na Craigovu pamiatku ju pomenovala práve po ňom (Craig's Prototype Facility).

Ako tento príbeh ale súvisí s The Family Tree? Projekt The Family Tree prichádza s originálnymi freeridovými návrhmi. Pri výrobe snowboardových dosiek hrajú hlavnú rolu inovácie predovšetkým v tvare dosiek, využitých technológiách a udržateľnosti. Nepreberné a ničím limitované návrhy Burton dizajnérov, jazdcov i snowboardových fanúšikov berú v The Family Tree vážne a samotnú myšlienku menia na skutočnosť. The Family Tree ide po stopách Craiga Kellyho a jeho nespútanej a kreatívnej mysle. Každý si nájde tú svoju pravú freeridovú dosku – či už muži, ženy či deti.

„Neexistuje žiadny návod ako navrhovať The Family Tree. Každý rok vytvárame nové dosky. Všetko spočíva v načúvaní našim team riderom, testovacím jazdcom a samozrejme i zákazníkom. Našim cieľom je posúvať snowboarding neustále vpred.“

Scott Seward, Board Engineer

Všetky dosky rady The Family Tree zaručujú, že sú vyrobené z FSC certifikovaného dreva. To znamená, že na výrobu každého kusu týchto snowboardov bolo použité drevo získané v súlade so zodpovedným lesným hospodárením. Zároveň si značka tiež stojí za využíváním výhradne prírodných materiálov. Cieľom tohto kroku je znížiť uhlíkovú stopu výrobných procesov. Burton si naviac vytvára záväzok voči životnému prostrediu a využíva kompostovateľné a recyklovateľné obaly, v ktorých snowboad dostanete.

V SNOWBOARD ZEZULA ponúkame z radu The Family Tree päť modelov: The Role Model, The Stun Gun, The Flight Attendant (verzia freeridového splitboardu), The Trick Pilot a The Speed Date. A každá z týchto dosiek je ideálna na trošku iné podmienky.

Video:

The Role Model

Keď je reč o Family Tree, tak to znamená, že do myšlienky nezabudnuteľného freeridu sú zahrnuté aj deti. Burton si totiž všimol, že je na kopcoch čím ďalej, tým viac malých snowboardistov, ktorí túžia po kvalitnej doske a poriadnom zážitku z jazdy. A keď môžu rodičia zjazdiť kopec, tak prečo by nemohli ísť po ich boku i deti? Tento all-mountain kúsok v directional camber prevedení zvládne zjazdiť čokoľvek.

The Stun Gun

Táto doska má dve osobnosti. Na urolbovanej a tvrdej zjazdovke zvláda svižnú až agresívnu jazdu a reže jednu zákrutu za druhou. Zároveň však vie tiež perfektne svišťať hlbokým snehom, kde sa pohybuje s absolútnou ľahkosťou. Preplávať v prašane umožňuje viac zahnutý nose (predná časť) snowboardu.

Obvyklým problémom je, že doska, ktorá sa na tvrdom povrchu správa dokonale, nezvláda jazdu v hlbokom snehu. Pôvodná myšlienka The Stun Gun modelu tak bola skĺbiť dĺžku a rez snowboardu, ktoré sú typické pre upravené zjazdovky a prispôsobiť konečný tvar dosky i pre jazdu v prašane.

The Flight Attendant × Split

Model The Flight Attendant je odpoveďou na prosby všetkých backcountry riderov. Ideálna doska pre niekoho, kto chce ovládnuť prvotriedne stopy v hlbokom snehu. Všetky naše niekoľkoročné skúšenosti z konštrukcie modelu Mystery sme prepojili s víziou „zvládnem čokoľvek a kdekoľvek“ freeridového modelu Flight Attendant. Výsledkom je extrémne ľahká a elegantná doska úplne dokonalého tvaru.

The Trick Pilot

Výsledok práce Marka Sollorsa a Mikeyho Rencza sa nazýva The Trick Pilot. Títo dvaja skvelí backcountry rideri totiž k svojej divokej jazde potrebovali dosku, ktorá by dokázala okrem skokov ukočírovať i otočky. Hľadali preto camber schopný jazdy v hlbokom snehu. A tak vznikol tretí model The Family Tree radu, na ktorom zídeš akýkoľvek terén ako pán. A nemusíš mať strach ani z veľkých skokov, pretože nose dosky je tvarovaný špeciálne tak, aby dokázal v hlbokom snehu nielen jazdiť, ale súčasne v ňom i pristávať.

The Speed Date

Zostaviť ten najlepší model snowboardu na slalom bol vysoký cieľ, ktorý si Burton stanovil pri modele The Speed Date. A na pomoc si povolali koho iného, než skvelého slalomového ridera Terje Haakonsena. Rozhodli sa zmeniť spôsob ohýbania – namiesto obvyklého ohnutia od päty po špičku je tu aplikované zo strany na stranu. Výsledkom je extrémne pevná doska v kontaktných bodoch a zároveň veľmi mäkká v časti medzi viazaním. Táto inovácia poskytuje perfektnú rovnováhu a schopnosť okamžitej zmeny smeru.

Krása sa ukrýva vo funkčnosti

Skvelý výkon na zjazdovke i v prašane a neopozeraný dizajn – to je Burton rada freeride oblečenia AK. Bundy, nohavice, funkčné prádlo, rukavice, čapice a batohy, ktoré odolajú aj tým najextrémnejším podmienkam na horách vďaka GORE-TEX materiálu. Či už sa brodíš po kolená v čerstvo napadanom snehu, alebo odhŕňaš pred domom príjazdovú cestu, Burton AK kolekcia ti ponúka nekompromisnú kombináciu maximálnej priedušnosti, vodeodolnosti, ľahkého materiálu a skvelej hrejivosti. Nezáleží na tom, ako veľmi kruté sú podmienky vonku, toto oblečenie to vydrží.

Ak pokukuješ po kvalitnej bunde, môžeme ti odporúčiť trebárs Burton AK Freebird alebo AK Cyclic. Ako ľahší variant by sa ti mohla páčiť prešívaná perová bunda Burton AK BK Lite Ins, tá už je ale bez GORE-TEXu. Na nežnom pohlaví vyzerá bombasticky rozhodne snowboardová bunda Burton Wms Ak Embark. Odporúčame ti ju vo farebnej verzi lily pads, ale pokiaľ máš rada skôr niečo neutrálnejšie, je dostupná aj v luxusnej čiernej!

Poriadne a neporaziteľné snowboardové nohavice predstavujú nepochybne pánske Burton AK Cyclic či Burton AK Hover. Z dámskeho sortimentu nás najviac oslovujú Wms AK Summit, ale pozor. Absolútnou topkou sú lacláčové nohavice Wms Ak Kimmy Bib! Do nich rozhodne stojí za to investovať.

Pokiaľ sa chystáš stráviť s partiou predĺžený víkend v malebnej chatke uprostred nedotknutej tatranskej prírody, bude sa ti hodiť na všetky veci Burton Ak Incline. Vydrží i snehovú búrku, ktorá by vás mohla stretnúť po ceste, takže nemusíš mať strach, svačina aj všetky ponožky zostanú suché.

Video:

Ďalšie články z kategórie Novinky

Kalendár akcií

Detailný kalendár »

Prihlásiť sa

Zabudli ste heslo?

alebo

Registrácia

Jazyk