×
Otváracia doba na Veľkú noc → Pi: 10–17 h | So: 10–18 h | Ne–Po: ZATVORENÉ

Porkert Bros × Arbor

6. novembra 2018 | 0 komentárov

Minuloročná sezóna priniesla dvojčatám Porkertovým nové výzvy a spoluprácie. Prispeli k nim obmeny v ich doterajšej značke vybavenia, aktuálny štýl jazdenia a momentálne trendy. Arbor Snowboards, značka na vzostupe, ktorá sa radí ku svetovej špičke, si minulý rok vybrala medzi svojich best jazdcov práve "Porkert Bros".

Minuloročná sezóna priniesla dvojčatám Porkertovým nové výzvy a spolupráce. Prispeli k nim obmeny v ich doterajšej značke vybavenia, aktuálny štýl jazdenia a momentálne trendy. Arbor Snowboards, značka na vzostupe, ktorá sa radí ku svetovej špičke, si minulý rok vybrala medzi svojich best jazdcov práve "Porkert bros".

Po rokoch spolupráce vás nie je ani treba predstavovať. Môžete nám ale povedať, ako vyzerala vaša minulá sezóna?

Ondra: Minulá sezóna bola super. Jazdili sme veľa vo Vítkoviciach. Po dlhej dobe som odjazdil sezónu bez akéhokoľvek vážnejšieho zranenia. Prvýkrát som bol tiež ako kouč na dvoch snowboardových kempoch. Potom som s bratom prešiel asi tri zastávky Slovenského pohára, kde som bral dvakrát Best Trick a raz vyhral tretie miesto. Z čoho mám fakt veľkú radosť, je natočenie streetového a cestopisného videa Snow Greetings. To malo dve premiéry na Nova Športe a pred zimou pôjde na internet! A na záver sme ešte natočili Welcom Edit z rakúskeho lyžiarskeho strediska Flachau pre značku Arbor!

Dan: Minuloročnú zimu sme s bratom obchádzali preteky Slovenského pohára. Tie sa mi vďaka víťazstvu vo Vítkoviciach a v Brne podarili celkovo vyhrať. Ďalej som bol s Ondrejom a kamošmi natáčať streety v Sarajeve, pre mňa asi highlight minulej sezóny. Potom sme obišli dva kempingy - SNOWBOARD ZEZULA Freestyle Camp a Move On Camp. Jeden lepší ako druhý! Pridali ku tomu shred vo Vítkoviciach. A sezónu sme zakončili tripom do Absolut parku, kde sa nám podarilo aj niečo natočiť.

 

Čo môžeme od Welcom Editu očakávať?

Ondra: Welcom Edit pre Arbor sme natáčali tri dni v rezorte Flachau. Bohužiaľ sme mali trochu smolu, pretože nám za celú dobu pobytu neotvorili veľké skoky. Ale o to viac sme s bratom natáčali triky na prekážkach a myslím, že rozhodne bude na čo pozerať.

Dan: Vo Welcom Edite prevažne jibbujeme. V tú dobu, kedy sme tam boli my, zrovna prestavovali pro-line. Ale môžete sa tešiť na top zábery. Mali sme totiž skvelú techniku, pekné počasie, dobrý rap a veľa odjazdených trikov.

Počas sezóny aj pri samotnom natáčaní ste prvýkrát testovali nové modely Arbor. Ako na vás zapôsobili?

Dan: Najlepšie ako mohli! Mám rád mäkké dosky a model Formula, na ktorom som minulú sezónu jazdil, je tak akurát. Suprovo sa na ňom skáče a ešte lepšie sa na ňom jibbuje.

Ondra: Ja som si vybral dosku Westmark a som z nej nadšený! Je veľmi hravá, má netradičný tvar a parádne sa s ňou jazdí na railoch. Tiež drží v zákrutách skvele hranu a na skokoch som s ňou bol taktiež spoko. Jediné, na čo mi trvalo si zvyknúť, bolo viazanie. Prackové viazanie som totiž nemal asi deväť rokov. Ale postupom času sa mi na tom mojom Hemlocku jazdí už tiež v pohode.

Ako Arbor vnímate ako značku?

Ondra: Značka ako hovädo! (smiech) Robia fakt bombové designy, kvalitné dosky do parku aj do prašanu. Majú veľké mená v teame ako Frank April, Charles Reid alebo Emil Ulsletten. Navyše ich posledné video bolo fakt crazy!

Dan: Arbor beriem ako značku, ktorá posúva snowboarding dopredu. Bavia ma ich videá a celkovo spôsob ich sebaprezentácie. A hrozne veľa si cením, že pri výrobe dosiek na snowboard aj skate myslia na životné prostredie.

Je vidieť, že jazdcov už dobre poznáte. Je niekto, kto je vám svojím štýlom najbližšie a koho odporúčate sledovať?

Ondra: Mne sa páči, ako kreatívne jazdí Erik Leon a Frank April. Takže odporúčam sledovať hlavne týchto dvoch.

Dan: Emil Ulsletten, Mike Liddle, Erik Leon - všetci traja top rideri. Ale najviac zo všetkých ma určite baví Frank April.

Čo vás čaká túto sezónu za aktivity?

Ondra: Rozhodne jazdenie. (smiech) Chceli by sme skúsiť natočiť s Dušanom a chalanmi druhý diel Snow Greetings. Potom tiež obísť preteky, čo budú. Ale hlavne čo najviac jazdiť! Potom by som sa tiež veľmi rád zase pozrel na SNOWBOARD ZEZULA Freestyle Camp.

Dan: Dúfam, že streety a freeride. Záleží hlavne na tom, aká bude zima.

Keby ste si mohli vybrať miesto, kde strávite zimu ...

Ondra: Ja by som asi trávil tento rok najradšej zimu v Laax vo Švajčiarsku. Už dlho som na tom mieste nebol a vždy ma to tam veľmi bavilo.

Dan: Určite Colorado. V minulosti som tam už párkrát bol a vždy to pre mňa bolo najlepšie jazdenie.

"Podľa mňa sa snowboardingom dá živiť pokojne aj v Afrike, ale len v prípade, že jazdíš ako Mark McMorris alebo Marcus Kleveland." Dan Porkert

A kam sa tento rok reálne pozriete?

Ondra: Pôjdem určite jazdiť do Rakúska. V zime by mali byť preteky v Poľsku a na Slovensku, kde som ešte nebol. Tento rok to musím konečne dohnať. No a plánuje sa Snow Greetings 2!

Dan: Ako každý rok by som chcel stráviť pár dní v rakúskom Tirolsku, konkrétne na Stubai a Hintertuxu. A potom by som sa chcel – podľa snehových podmienok – pohybovať po streetoch v Európskej únii.

Plánujete sa zúčastniť aj pretekov?

Ondra: Rozhodne sa chystám nejaké preteky obísť. Pod federáciou FIS ale asi len jedny alebo dvoje.

Dan: Na tohtoročnú zimu som zatiaľ žiadné preteky neplánoval. Chcel by som namiesto nich venovať viac času natáčaniu. Keď ale bude príležitosť, tak si určite veľmi rád popretekám.

Čo konkurencia u nás?

Ondra: Jo, je tu pár chalanov, čo sa snažia a jazdia pekne. Inak tí, s ktorými sme skôr jazdili, už toľko nepretekajú.

A svetová? Dá sa ostatným vyrovnať?

Ondra: Svetová konkurencia je ohromná. Držať s nimi krok ide iba tak, že budete jazdiť 365 dní v roku a tam, kde je to práve najlepšie.

Dan: Všetko sa dá, akurát občas to chce podmienky na trénovanie, ktoré bohužiaľ nie sú úplne všade.

Zarobí si na seba človek v Českej republike snowboardingom?

Ondra: Keď jazdíte dobre, tak freestyle snowboardingom si možno zabezpečiť určité výhody, ako veľa cestovať. Ale uživiť sa tým u nás podľa mňa nedá.

Dan: Podľa mňa sa snowboardingom dá živiť pokojne aj v Afrike, ale v prípade, že jazdíš ako Mark McMorris alebo Marcus Kleveland. U nás nikto takto nejazdí. Kto vie, možno niekto potrénuje alebo sa ukáže nová krv.

Váš tip na predpoveď tohtoročnej zimy?

Ondra: Najväčšia zima, veľa snehu a všetci budeme jazdiť v meste! (smiech)

Dan: Dva metre prašanu každý týždeň!

A ešte jedna otázka: kto z vás dvoch je lepší jazdec?

Ondra: To nech povedia ostatní. (smiech) Ja to neviem.

Dan: Ten, kto práve nie je polámaný. (smiech)

Kukaj video, ako to dvojičky vedia na kopci nabombiť.

Danovo vybavenie

Ondrovo vybavenie

Viac fotiek bratov Porkertových si môžete pozrieť v našej fotogalérii:

FOTO: Dan Baudys / Adam Lukas

Kalendár akcií

Detailný kalendár »

Prihlásiť sa

Zabudli ste heslo?

alebo

Registrácia

Jazyk