×
Otváracia doba na Veľkú noc → Pi: 10–17 h | So: 10–18 h | Ne–Po: ZATVORENÉ

Nidecker: od drevených tragačov ku snowboardom

28. novembra 2019 | 0 komentárov

Vášeň a precíznosť: dve slová, ktoré sprevádzajú švajčiarsku značku Nidecker už od samého počiatku. Kedysi neznáma malá rodinná firma, dnes svetový priekopník medzi zimnými a boardovými športmi, ktorý len ťažko hľadá konkurenta.

Celý príbeh sa začína u Henryho Nideckera I. Toho už ako mladého muža lákala práca s drevom. Rozhodol sa svoj život zamerať práve týmto smerom. Nechal sa preto vyučiť stolárom. S rodinou žil v malom švajčiarskom mestečku Etoy na brehu Ženevského jazera. A práve tam to všetko začalo.

Prvotná myšlienka založiť si vlastnú firmu sa Henrymu Nideckerovi I. zrodila v hlave v roku 1877. So svojou usilovnosťou a hodinami ťažkej práce a úsilia si dokázal osvojiť umenie ohýbania dreva bez toho, aby prasklo či sa celé polámalo. Práve aj vďaka týmto zručnostiam sa mu podarilo získať pre skvalitnenie svojho remesla prvý elektrický motor v okolí. Zhotoviť rebríky, stoličky, tragače aj nábytok pre neho bola s takou vymoženosťou hračka. Výrobky Henryho Nideckera I. sa vtedy stali veľmi žiadanými široko ďaleko.

 

 

Nadšenie pre prácu s drevom zdedil po svojom otcovi Henry Nidecker II. Nasledoval ho v odbore stolárstva a snažil sa pochytiť všetky dôležité praktiky. Získané zručnosti si potom upravoval podľa vlastných potrieb a snažil sa ich neustále vylepšovať a zdokonaľovať. Okrem iného sa u neho však objavila aj vášeň pre zimné športy (a tá vydržala Nideckerovcom po generácie až dodnes). Experimentovaním s jaseňovým drevom sa mu na koniec roka 1912 podarilo vyrobiť svoje úplne prvé lyže.

Čas plynul ako voda a takmer o päťdesiat rokov neskôr, v roku 1961, uzreli svetlo sveta konečne prvé Nidecker skladané lyže vyrobené z dvoch druhov dreva - z jaseňa a bieleho orecha. Kto by to bol povedal, že než sa vyrobí prvý snowboard, bude musieť ubehnúť ešte ďalších dvadsaťtri rokov.

Po lyžiach sa na európskom trhu v 60. a 70. rokoch strhol obrovský dopyt a nie je prekvapením, že Nidecker bol v čele najžiadanejších značiek. Aby nezaspal na vavrínoch, snažil sa stále prichádzať so zaujímavými inováciami a prekvapovať tak verejnosť. A to sa mu aj darilo. Ako vôbec prvý prerazil pri výrobe lyží s využitím kovu a sklolaminátu. A práve tieto dva materiály firma použila na zhotovenie svojich prvých, prakticky nerozbitných, bežeckých lyží.

Ďalší veľký medzník zažila firma v momente, keď do jej vedenia zasadol Henry IV. Muž v poradí už zo štvrtej generácie Nidecker. Tomu sa podarilo presadiť unikátny systém lyží, tzv. Vara-Clix. A porotcovia na medzinárodnej výstave lyží v Ženeve boli z tejto vymoženosti tak unesení, že jej udelili rovno zlatú medailu.

Začiatok osemdesiatych rokov so sebou priniesol závan niečoho nového. Šepkalo sa, že vraj existuje akási doska, na ktorú si človek stúpne, pevne si zviaže obe nohy a môže na nej jazdiť. Niečo úplne iné než sú lyže alebo bežky. Tejto myšlienky sa samozrejme chytila ​​aj rodinná firma Nidecker a začali spriadať plány, akým spôsobom by sa dalo čo najlepšie niečo také vytvoriť.

Netrvalo to dlho a v roku 1984 sa vo švajčiarskom meste Rolle zrodilo prvých päťdesiat snowboardov nesúcich na sebe potlač značky Nidecker. Svojou kvalitou a spracovaním sa stali obrovským hitom a strhol sa o ne nevídaný záujem. Do jedného roka sa firme podarilo predať vo Švajčiarsku a Francúzsku cez sedemsto kusov snowboardových dosiek. Kto so sebou nemal v Alpách Nidecker, ako by snáď ani nevedel jazdiť!

Snowboardy Nidecker jednoducho vytvárali dojem precízne spracovaných výrobkov. V roku 1986 sa firma stala oficiálnym sponzorom tímu športovcov na Svetovom pohári v snowboardingu v Alpách. A hádajte, čo? Samozrejme, že sa im podarilo zvíťaziť. Značka tak získala najlepšie možné potvrdenie, že to, čo robia, vedia naozaj dobre.

S veľkým úspechom prišlo tiež zásadné rozhodnutie firmy: „Odteraz sa budeme sústrediť prevažne na snowboardy.“ Na každú zimnú sezónu sa tak starostlivo pripravovali a vymýšľali nové modely snowboardov. Návrhy rôznych dizajnov a technických vylepšení padali jeden za druhým. A vzhľadom na to, že sa doska Nidecker osvedčila na maximum ako u športovcov, tak u rekreačných jazdcov, bolo jasné, že je nutné začať pracovať na vývoji snowboardovej výbavy.

Začiatok deväťdesiatych rokov sa pre skôr malú rodinnú firmu niesol v duchu obchodnej expanzie. Teraz už vyvážali svoj tovar do viac ako dvadsiatich piatich krajín sveta! Do povedomia sa zapísali veľkému množstvu ľudí hlavne so svojím carvingovým typom snowboardu s neobvyklým dizajnom – ale predovšetkým kvôli jeho asymetrickému tvaru. Pomenovali ho Concept.

S nárastom požiadaviek na produkciu prišiel v polovici deväťdesiatych rokov tiež čas na transformáciu firmy. Premenila sa v ekologicky zmýšľajúcu a jednu z najmodernejších snowboardových fabrík sveta. Týmto krokom si parádne našliapla, pretože v spolupráci so Švajčiarskym federálnym technologickým inštitútom v Lausanne spoločne vytvorila snowboard Megalight. A ako už jeho názov vypovedá, bol naozaj veľmi ľahký. Jeho váha bola nižšia ako tri kilogramy.

Avšak ani toto naj Nideckeru nestačilo. Pod záštitou univerzity v Berne sa firma snažila nájsť nový spôsob vo spájani jednotlivých vrstiev dreva na doske. Podarilo sa a revolučný moment znamenalo vynechanie lepidla pri zjednocovaní drevených vrstiev. Výsledkom tak bolo v roku 2007 zostavenie dosky Ultralight, vtedy najľahšieho snowboardu na svete.

Nidecker je firma s naozaj dlhou históriou. Pred tridsiatimi štyrmi rokmi figurovala ako jedna z prvých firiem, ktorá sa začínala venovať snowboardovému vybaveniu a jej vývoj napred je zjavný. Dôkazom je predovšetkým využitie špičkových technológií a švajčiarska kvalita. Firma urazila neuveriteľne dlhú a pestrú cestu od výroby tragačov až po 3D nano-carbon snowboardy!

V roku 2010 odovzdal Henry IV. firmu svojim trom synom. Zároveň bol tiež ocenený spoločnosťou EuroSIMA za svoje celoživotné úspechy.

CELÁ KOLEKCIA NIDECKER TU »

Kalendár akcií

Detailný kalendár »

Prihlásiť sa

Zabudli ste heslo?

alebo

Registrácia

Jazyk