Vans Authentic - štýlová legenda

Novinky, Trendy

30. apríla 2019 | 0 komentárov

Čas od času sa vo svete módy alebo športu objavia topánky, pôvodne vyrobené čisto na praktické účely, ktoré sa stanú pre niekoľko generácií mladých ľudí symbolom životného štýlu. K nim patria dnes už takmer pol storočia staré topánky Vans Authentic.

Boty Vans Authentic

Legenda od roku 1966

V roku 1966 založil Paul Van Doren so svojím bratom Jamesom v Anaheime v Južnej Kalifornii podnik na výrobu topánok a otvorili tiež vlastný obchod. Ich cieľom bolo vyrábať topánky v malých sériách, predávať ich priamo zákazníkom a zaručiť si tým čo najvyšší zisk.

Spoločnosť Van Doren Rubber Company začala s výrobou len troch modelov, jedným z nich boli aj dnes preslávené Authentic. Legenda hovorí, že v deň otvorenia obchodu boli na predaj iba tri páry týchto topánok, ale zákazníkov, čo po nich zatúžilo bolo dvanásť. Van Doren tíchto zákazníkov poprosili, aby si prišli pre svoje topánky popoludní a vrhli sa na výrobu. To isté popoludnie, keď hotové topánky odovzdali zákazníkom, zistili, že nemajú dostatok drobných na vrátenie a poprosili teda zákazníkov, aby si topánky odniesli a druhý deň prišli vybaviť platbu. Všetkých dvanásť spokojných zákazníkov prišlo topánky poctivo zaplatiť.

Vans Factory 1966

Meno dali značke sami fanúšikovia

Obchod Van Dorenovým úspešne rozkvital a tak mohli otvoriť ďalšie obchody. Hoci sa meno spoločnosti nezmenilo, skalní fanúšikovia si ho skracovali a topánkam jednoducho hovorili "Van´s ". A bolo to zhruba v čase, keď spoločnosť vyvinula novú gumu na podrážky, ktorá bola pevnejšia a odolnejšia voči poškodeniu. Vtedy uzrela svetlo sveta slávna "waffle" podrážka - textúra podrážky pripomínala vafle.

Vans Waffle Sole

Začiatkom sedemdesiatych rokov dospela nová generácia kupujúcich, z ktorých väčšina boli skateboardisti. Topánky Vans im totiž perfektne sedeli na ich skateboardoch. Vďaka rozmachu skateboardingu sa tak značka rozšírila aj do ďalších štátov USA a spoločnosť sa rozhodla začleniť skateboardistov priamo do vývojového procesu.

Making of Vans

Dnes patria Vans topánky k ikonám skateboardovej aj tzv "urban" subkultúry. Sú vyjadrením pohody, slobody, prekročenia vlastných hraníc. Vďaka minimalistickému a nadčasovému dizajnu sú topánky Vans Authentic dostupné v mnohých farebných variantách, ako v pánskej tak dámskej verzii:

Classic Vans Authentic
Vans Authentic Lo Pro
Unisex Vans Authentic

Ďalšie články z kategórie Novinky, Trendy

Kalendár akcií

Detailný kalendár »

Prihlásiť sa

Zabudli ste heslo?

alebo

Registrácia

Jazyk