Santa Cruz Bicycles - cesta k dokonalosti

Novinky

13. decembra 2019 | 0 komentárov

V našom portfóliu sa novo objavuje kultová, dnes už legendárna značka Santa Cruz Bicycles. Tá už skoro pred štvrťstoročím ako prvá cyklistická značka predstavila celoodpružený horský bicykel.

Kalifornská, vtedy ešte "garážová" značka Santa Cruz, prišla na svet v roku 1993 a dnes chytá za srdce každého bikera. Jej príbeh však začína ešte o pár rokov skôr.

Rob Roskopp bol v osemdesiatych rokoch profesionálnym skaterom v stajni Santa Cruz. Na sklonku kariéry si kúpil horský bicykel a totálne mu prepadol. V roku 1993 začína so spolumajiteľom Santa Cruz Skateboards Richom Novakom rozbiehať firmu Santa Cruz Bicycles. V tej dobe bol vývoj celoodpružených bicyklov na samom počiatku. Napriek tomu Santa Cruz v roku 1994 predstavila svoj prvý celoodpružený bicykel. Bol to model Tazmon so zdvihom 7,5 cm:

Čím je rám bicykla jedinečný

S pribúdajúcimi rokmi sa modelové rady rozširovali, a tým aj ich použitie. Čoskoro bola Santa Cruz schopná ponúknuť bicykel pre každú disciplínu. Ťažiskom jej záujmu sa ale stali zjazd, freeride a trailové jazdenie. Teda odbory, ktoré si žiadajú skutočne fungujúce zadné odpruženie. Rob si uvedomoval, že tradičná jednočapová stavba naráža na svoje limity.

V roku 2001 tak boli predstavené dva nové modely so systémom odpruženia VPP (Virtual Pivot Point). Blur s desiatimi centimetrami zdvihu a V10 s dvadsiatimi piatimi centimetrami. Tento rozdiel demonštroval všestrannosť nového systému odpruženia.

Odpruženie VPP je doposiaľ považované za jeden z najdokonalejších systémov. A to ako z hľadiska priebehu perovania, tak minimalizácie energetického úbytku pri šliapaní.

Downhill bicykle

Downhillový tím Santa Cruz patrí medzi tie najlepšie na svete. Aj napriek tomu vlastní jediný čistokrvný model V10 so zdvihom 216 mm. Na druhé miesto sa radí model Nomad, ktorý nižším 170mm zdvihom pripomína klasický all mountain bicykel a je vhodný i pre trailový terén.

Všetky downhillové bicykle sú vyrobené v karbonovej verzi s prvotriednym prevedením.

Trail alebo all mountain? Ako chcete

Väčšina celoodpružených bicyklov Santa Cruz je určená na trailové jazdenie. Niekto tomu hovorí all mountain a zaslúžene - má naozaj široký záber využitia. Najobľúbenejšími kusmi sú Bronson, Hightower, ktorý je posadený i na 29" kolesách alebo Chameleon v hardtail prevedení.

Veľkou výhodou je aj to, že každý model je zostavený z niekoľkých typov komponentov, preto si vyberie snáď každý.

Na takých kolesách predsa nechcete vyzerať blbo, preto sme vybrali aj pár doplnkov, ktoré by nemali chýbať. Medzi dalšie cyklo značky v našej ponuke patria prilby Bern, batohy Amplifi, oblečenie Fox alebo špeciálne topánky Five Ten, ktoré vďaka podrážke Stealth udržia nohu bezpečne na pedále.

Dodanie objednaného bicykla trvá približne 1 až 2 týždne. Bicykle dodávame skompletované.

Nahliadnite pod ruky tímu v továrni Santa Cruz:

Ďalšie články z kategórie Novinky

Kalendár akcií

Detailný kalendár »

Prihlásiť sa

Zabudli ste heslo?

alebo

Registrácia

Jazyk